2024. április 25., csütörtök

A felsősök és a középiskolások áttér(het)nek a távoktatásra

Belgrádban javultak a járványügyi mutatók, Vajdaságban romlottak

A köztársasági egészségügyi válságstáb a tantermiről a távoktatásra való áttérést javasolta a szerb kormánynak, az általános iskolák felső tagozatain és a középiskolákban, egészen december 21-éig, amikor megkezdődik az országos szinten egységes téli tanítási szünet. A téli szünet a szerdán elmondottak értelmében valószínűleg 2021. január 18-án fejeződik be. Az általános iskolák alsó tagozatos diákjai továbbra is tantermi oktatáson vennének részt, de az óvodák is fogadják a gyermekeket, legalábbis ezt indítványozta a válságstáb. Az egyetemi karoknak szintén azt javasolták, hogy amelyik csak teheti, térjen át a távoktatásra.

Ülésezik az egészségügyi válságtörzs (Fotó: Beta)

Ülésezik az egészségügyi válságtörzs (Fotó: Beta)

A válságstáb ülése után megtartott sajtótájékoztatón Branislav Tiodorović epidemiológus elmondta, hogy az országban legsúlyosabb a helyzet a középiskolákban, azzal, hogy a fertőzött diákok aránya nem haladja meg a 0,24 százalékot. Mint hozzátette, az általános iskolákban nem elsősorban a diákok fertőzöttségi aránya gerjeszt aggodalmat, hanem az, hogy mind több tanár esik ki a rendszerből (2,2 százalékuk). Vagy azért, mert az adott tanár fertőzött, vagy azért, mert családtagjának a fertőzöttsége miatt kényszerül elkülönülésbe vonulni – magyarázta Branislav Tiodorović. Az említett számok a tűréshatáron belül alakulnak, ám azokat a katasztrofális járványhelyzet tükrében kell szemlélni, illetve levonni a megfelelő következtetéseket, és megtenni a szükséges lépéseket – nyomatékosította a válságstáb tagja, rámutatván, hogy a diákoknál, az esetek többségében, nem alakulnak ki súlyos tünetek, ám vírushordozók és veszélyt jelentenek az idősebbekre nézve.

Branislav Tiodorović elmondása szerint az iskolák, összhangban a tavaszi gyakorlattal, biztosan ezúttal is lehetőséget biztosítanak a diákoknak az osztályzatok javítására.

Belgrádban a járványügyi mutatók valamelyest jobbak a korábbi hetekhez képest, legalábbis a fővárosi esetszámnak az országos esetszámhoz viszonyított aránya tekintetében (50 százalékról 30 százalékra csökkent), ám ezek a számok, a lakosság számához arányítva továbbra is magasak – emelte ki Branislav Tiodorović, hozzátéve, hogy Vajdaságban, valamint az ország nyugati és délkeleti térségében rendkívül válságos a helyzet. A szakértő reméli, hogy december első hetétől kezdve sikerül ellaposítani a járványgörbét. Branislav Tiodorović mindenkit arra kért, hogy ne utazzon feleslegesen, töltse az ünnepnapokat családjával, és kerülje a nem létfontosságú emberi kapcsolatokat. Miután megérkezik a védőoltás, a helyzet várhatóan érdemben válik jobbá – tette hozzá Branislav Tiodorović.

Jelenleg szinte már nem járványhullámról indokolt beszélni, hanem valóságos dagályról – jegyezte meg a szakértő, válaszolva az újságírói kérdésre, hogy mennyire került veszélybe az egészségügyi rendszer stabilitása az egészségügyi dolgozók fertőzöttségi aránya miatt. Egyelőre sehol nem omlott össze a rendszer, ám az egészségügyi dolgozók egyre nehezebben tudják ellátni a betegeket – nyomatékosította Branislav Tiodorović, majd megismételte, hogy a válságstáb egészségügyi szakértői szerint jelenleg nem indokolt elrendelni a rendkívüli állapotot, vagy kijárási tilalomként korlátozni a mozgásszabadságot.

A válságstáb ülése előtt Branko Ružić oktatási miniszter a szerb kormány honlapján közzétett közlemény értelmében az Alo napilapnak nyilatkozva közölte, hogy amennyiben a testület javasolja a távoktatásra való áttérést, minden készen áll az intézkedés foganatosítására, így nem szakad meg az oktatási-nevelési folyamat – nyomatékosította a miniszter.

ÉPÜLNEK AZ ÚJ KÓRHÁZAK

Egy hét múlva nyitják meg a batajnicai Covid-kórházat, amelyben az első időszakban az intenzív terápiás osztályon 200, a félintenzív terápiás osztályon 500 pácienst tudnak elhelyezni – emelte ki a létesítmény építési munkálatait megtekintő Aleksandar Vučić köztársasági elnök kedden este. A tervek szerint az említett kórházakban a súlyos és a közepesen súlyos kórképpel kezelt pácienseket helyezik majd el. Mint Aleksandar Vučić hozzátette, amikor a mostanihoz hasonlóan rossz a járványhelyzet, az említett kapacitások 3-4 napra elegendőek.

A kruševaci, szintén montázs Covid-kórház a tervek szerint december 15-éig készül el. Az elmondottak értelmében a két létesítmény építési munkálatai 60 millió euróba kerülnek, a felszerelésre pedig nagyjából további 30 millió eurót kell majd fordítani. A most épülő Covid-kórházakat 400 lélegeztetőberendezéssel tervezik felszerelni, és lehetőség lesz a High Flow oxigénterápia nem invazív légzéstámogatás alkalmazására.  Goran Stevanović infektológus szavai szerint az említett légzéstámogatással növekednek a páciensek túlélési esélyei. A batajnicai létesítményben 1500 egészségügyi dolgozót terveznek alkalmazni, a kruševaciban pedig 900-at. Új munkavállalókat is alkalmaznának, ám egyeseket máshonnan irányítanak majd át ezekbe a Covid-kórházakba.

A sajtótájékoztató folytatásában kiderült, hogy Szerbia a továbbiakban is igyekszik minél több személyt tesztelni, „hiszen minél több fertőzésre fény derül, annál többen kezdenek el felelősségteljesen viselkedni, azaz nem terjesztik tovább a vírust.”

Válaszolva az újságírói kérdésre, hogy milyen járványügyi korlátozásokat lehetne még foganatosítani a válság kezelése céljából, Aleksandar Vučić aláhúzta: „Nem tehetünk mást, mint hogy várjuk a védőoltást, és amíg meg nem érkezik, tömegesen teszteljük a polgárokat.”

EGYMILLIÓ ADAGNYI VÉDŐOLTÁS A CÉL

A sajtótájékoztató folytatásában az államfő megismételte, hogy év végéig igyekeznek jelentősebb mennyiségű védőoltást beszerezni. Mint kiemelte, több féllel is tárgyalnak, mind az Egészségügyi Világszervezet COVAX vakcina-beszerzési programjának a keretében, mind közvetlenül a vakcinával rendelkező államokkal, egyebek mellett Kínával és Oroszországgal. Az a cél, hogy év végéig legalább egymillió adagnyi védőoltás érkezzen Szerbiába – mondta Aleksandar Vučić, megismételve, hogy először az egészségügyi dolgozók kapják meg az oltóanyagot, hiszen ők vannak kitéve a legnagyobb veszélynek.

Szintén a védőoltás témájához kapcsolódóan Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter azt mondta, hogy nem lesz kötelező, csupán nevesítik azokat a társadalmi csoportokat, akiknek ajánlják a felvételét. A prioritáslista első helyén a fertőzőosztályokon alkalmazott egészségügyi dolgozók szerepelnek, őket követi a többi egészségügyi dolgozó, majd a biztonsági szolgálatok munkatársai, továbbá a rendőrség és a katonaság kötelékében szolgálók, végül pedig a közszolgálatok munkatársai – magyarázta a Happy tv-ben vendégeskedő Zlatibor Lončar.

7 579 ÚJ FERTŐZÖTT – 41 ELHUNYT PÁCIENS

A napi esetszám és az elhunyt páciensek tekintetében ismét megdőlt minden korábbi negatív rekord. A szerdai járványügyi jelentés értelmében egy nap alatt hivatalosan 22 231 koronavírustesztet végeztek el, ebből 7579-nek az eredménye volt pozitív. A pozitivitás aránya 34,09 százalék. Lélegeztetőberendezés segítségére 223 személynek van szüksége. A hivatalos jelentés szerint az említett 24 óra alatt 41 páciens hunyt el a betegség szövődményeinek következtében, ezzel 1315-re nőtt az elhunytak száma; a halálozási arány 0,93 százalék. Jelenleg 6597 személyt gyógykezelnek kórházban.

A B92 hírportál értesülései szerint a legtöbb fertőzést Belgrádban jegyezték (2142), Újvidéken 523 volt az esetszám, Pancsován 227, Palánkán 113, Nagybecskereken 112, Szabadkán pedig 85.

A Vajdasági Közegészségügyi Intézet ma délelőtt közzétett jelentése értelmében a tartományban egy nap alatt 1875 új fertőzést jegyeztek. Az esetszám a korábbiakhoz képest Újvidéken (603), Pancsován (412) és Mitrovicán (235) növekedett a legkifejezettebben. Vajdaságban jelenleg 18 797 aktív fertőzést tartanak nyilván, Újvidéken 7297-et, Pancsován és Nagybecskereken pedig településenként ezernél többet.

A szociális védelmi rendszer bennlakásos létesítményeiben 782 fertőzött lakót (egy nappal korábban 753) és 470 fertőzött alkalmazottat (egy nappal korábban 437) tartanak számon. A szociális védelmi rendszer vajdasági bennlakásos létesítményeiben 147 a fertőzött lakók (kedden 131 volt) és 148 a fertőzött alkalmazottak (kedden 133 volt) száma.