2024. április 18., csütörtök

Még három évig titkosított Stefan Nemanja belgrádi szobrának ára

Dubravka Stojanović, Ognjen Radonjić, Saša Brajović, Nenad Makuljević és Milan Vukomanović, a Belgrádi Egyetem filozófia szakos tanárai a közhasznú információk szabad áramlásáról szóló törvény értelmében arra voltak kíváncsiak, hogy az adófizetőknek mennyi pénzébe kerül a Belgrád központjában hamarosan leleplezésre kerülő Stefan Nemanja-szobor kidolgozása, szállítása és felállítása.

Érdeklődésük nem kevésbé fontos része volt, hogy kik vettek részt a közbeszerzésben. Kérdéseikre sokáig nem kaptak választ, nemrég viszont a belgrádi kulturális titkárság jelezte: nem áll módjában nyilvánosságra hozni ezeket az információkat.

A belgrádi kulturális titkárság szerint azért nem számolhatnak be a szoborállítás költségeiről, mert a szerb kormány 2018. június 18-i ülésén öt évre titkosította ezeket az információkat, tehát csak 2023-ban derülhet ki, mennyibe is került az adófizetőknek Stefan Nemanja – sokak szerint megalomániás – belgrádi szobra. A Danas értesülése szerint a szerb kormány utalta át a pénzt a fővárosi önkormányzatnak.

A 23 méter magas szobrot Alekszandar Rukavisnyikov Oroszországban élő szobrász készítette, aminek a költségei a szállítással és egyéb kiadásokkal együtt becslések szerint elérheti a 10 millió eurót is – jegyzi meg a 021.rs cikkében.