2024. április 24., szerda

Ellenállók a járványra

Azok a cégek járnak jobban, melyek az interneten is fel tudják kínálni termékeiket

Azok a vállalatok találták fel igazán magukat a piacon a koronavírus-járvány kitörését követően, amelyek korábban – vagy a krízis megjelenése után gyorsan – digitalizálták szolgáltatásaikat és online térbe helyezték át működésüket. Természetesen könnyebb volt a helyzetük az IT-cégeknek, amelyek esetében különben sem játszik nagy szerepet a közvetlen, valós helyzetben történő kapcsolatteremtés. Ezek a vállalatok ugyanis könnyen át tudták hidalni a távolságtartással együtt járó akadályokat. Nem ezek a cégek voltak azonban az egyetlenek, amelyek elkerülték a hanyatlás veszélyét. Jól járt minden olyan vállalat, amelyik az interneten is fel tudta kínálni termékeit. Különösen nagy áttörés következett be mindemellett a házhoz szállítást végző cégek piacán. A járvány ideje alatt már nem csak az ételkihordás volt a népszerű, a házhoz szállítás egyre keresettebb szolgáltatás lett, s lassan kiterjedt a gyógyszertárak, kis- és nagykereskedések területére is – értékelte a Tanjug hírügynökségnek adott nyilatkozatában Marjan Stojanović, a Szerbiai Gazdasági Kamara információs társadalommal és elektronikus kommunikációval foglalkozó egyesületének titkára. A szakember megfogalmazása szerint mind a mai napig észlelhető, hogy tovább fejlődik a gazdaságnak ez az ágazata, egyre nagyobb a kereslet a legkülönfélébb árucikkek iránt, s egyértelmű előnyben vannak azok, akik egyszerűen el tudják az árut juttatni a fogyasztóhoz. A mindennapjaink részévé válik a kiszállítás, nem olyan mértékben, mint korábban, hanem ma már teljesen megszokott és elvárt szolgáltatásként tekintenek rá az érdeklődők. Belgrádban és a nagyobb városokban megfigyelhető, hogy sokan azok közül, akik korábban valamelyik étteremben vagy kávézóban dolgoztak, ma már a házhoz szállításban találtak munkát. Teljesen normális a piaci változások beálltakor az, hogy a munkaerő is átáramlik az egyik szektorból a másikba – fejtette ki Stojanović.

A vállalatok nagy számban kötnek szerződéseket szállítmányozó cégekkel, ami azt eredményezi, hogy növekszik az ezekben a cégekben foglalkoztatottak száma is. A Covid–19 előtti időszakhoz képest tízszerezése növekedett ezeknek a munkásoknak a száma – jelentette ki a gazdasági kamara illetékese.

Nem fér hozzá semmi kétség, hogy a számítástechnikai szektor az, amelyiknek a legkönnyebb a helyzete. Valamennyi cég megtarthatta megkezdett projektumainak végzését, de újakat is kapott ezek mellé, hiszen a piac most éppen ebbe az irányba tolódott el. Mint mondta, még nagyobb virágzásnak indultak ezek a vállalatok, új termékekkel, megoldásokkal rukkoltak elő, amelyekre a többi cégnek most meglehetősen nagy szüksége van.

Stojanović szerint már most megjósolható, hogy visszafordíthatatlan folyamatról van szó, s a járványhelyzet csillapodását követően sem mondanak majd le a fogyasztók az online vásárlás előnyeiről, így azok a vállalatok vehetik át a főszerepet, amelyek tartósan alkalmazkodni tudtak az új elvárásokhoz. Megfigyelhető – tette hozzá –, hogy a nagyvállalatok általában jobban feltalálták magukat, mert eleve rendelkezésükre állt egy elektronikus rendszer, ugyanakkor bőven voltak köztük olyanok is, amelyeknek nem sikerült megfelelőképpen az átállás, mert nem tudtak megbirkózni a rendelések mennyiségének hirtelen növekedésével. Ma már egyes kisebb gyógyszertárak is vállalják a házhoz szállítását azoknak a készítményeknek, amelyeket vény nélkül is meg lehet venni. A trend a továbbiakban is ebbe az irányba halad – állapította meg a kamara tagja.