2024. március 28., csütörtök

A rendkívüli törzskar rendeletei

A járványügyi helyzet az elmúlt néhány napban Topolya községben is rosszabbodott. A szabadkai Közegészségügyi Intézet november 23-án kiadott adatai szerint Topolyán összesen 36 aktív koronavírus-fertőzöttet tartottak nyilván – tájékoztatott Szatmári Adrián polgármester és egyben a válságtörzs parancsnoka. A törzskar tegnapi ülésén a helyzettel és a köztársasági törzskar rendelkezéseivel összhangban adta ki rendeleteit. Eszerint zárt térben, illetve azokban a helyzetekben, amikor két személy között nem tartható be az előírt távolságtartás, szabadtéren is kötelező a védőfelszerelés (védőmaszk) viselése. A szerbiai kormány rendelete értelmében 2020. november 24-étől 2020. december 3-ával bezárólag a vendéglátóipari létesítmények (éttermek, kávézók, bárok, klubok), bevásárlóközpontok, színházak és mozik, más kulturális intézmények, játék- és fogadótermek nyitvatartási ideje oly módon korlátozódik, hogy 18 órától másnap reggel 5 óráig zárva kell tartaniuk. Ez alól kivételt jelentenek a gyógyszertárak nyitva tartása, a benzinkutak üzemanyag-árusítási tevékenysége és az éttermek általi ételkiszállítás, illetve az ételkiadó pultokon keresztül történő kiszolgálás. A 18 óráig tartó munkaidő a színházak és a mozik, azaz a kulturális intézmények esetében is érvényes, ami azt jelenti, hogy az utolsó vetítést, illetve előadást addigra be kell fejezni.

A 21 óráig tartó munkaidő érvényes az élelmiszerboltok és kioszkok, fodrászüzletek, butikok, valamint egyéb kézműves üzletekre, amelyek nem a bevásárlóközpontokban találhatók. Ez vonatkozik a bankokra, a postára és az edzőtermekre is.
Korlátlan munkaidőben dolgozhatnak a gyógyszertárak, a benzinkutak és az élelmiszereket szállító vendéglátóipari, valamint egyéb létesítmények. A nyilvános helyen történő gyülekezés zárt térben és szabadtéren is tilos – ha egyidejűleg több mint öt személy csoportosul, azzal, hogy az egymás közötti távolságnak legalább 1,5 méternek kell lennie, illetve minden négy négyzetméteren csak egy személy tartózkodhat. Ez az intézkedés nem terjed ki az üzemekre, gyárakra, iskolákra, üzletekre, bevásárlóközpontokra és hasonló létesítményekre, amelyekre a létesítmény négyzetméteréhez viszonyított mindenkori jelenlévő személyek számának előírt korlátozása vonatkozik (minimum 4 m²/fő).

A rendeletben foglaltak szerint ellenőrizni kell a védőmaszkok viselését a tömegközlekedési járműveken, és a járműben tartózkodó utasok maximális létszámát, vagyis az utasok lélekszámát a jármű meghatározott kapacitásának felére korlátozták. Ellenőrizni kell a házi karantén, valamint az érvényben lévő valamennyi járványelleni intézkedés betartását. Javasolják a munkáltatóknak, hogy tegyék lehetővé az otthonról való munkavégzést minden alkalmazott részére, akiknek munkája azt lehetővé teszi. A rendeletben foglalt intézkedések alkalmazásának felügyeletét az illetékes felügyeleti szervek végzik.
A törzskar egyben egy ajánlást is megfogalmazott, mely szerint a helyi közösségekben zajló választási folyamatokkal és népszavazásokkal kapcsolatos összes intézkedést egyelőre fel kellene függeszteni.