2024. március 29., péntek

Hol lehet a többi kutya?

Feltételezhetően több törvénytelen tevékenységet is folytattak a „borzalmak tanyáján”

A szabadkai Subotičke njuškice állatvédő egyesület ma is keresi azokat a kutyákat, amelyek feltehetően a „Čedo sintér”-ként ismert férfi birtokában vannak, és amelyeket nem sikerült kimenekíteni a múlt heti leleplező akció során. Horváth Betty, az egyesület egyik aktivistája lapunknak nyilatkozva elmondta, elképzelhető, hogy még mindig akadnak olyan állatok, melyek kínok között élnek, ezért arra kérik a lakosokat, hogy értesítsék a szervezetet, ha tudomásukra jut, hol lehetnek elrejtve az ebek.

Mint ismeretes, a múlt hétfőn igencsak nagy felháborodást keltettek a szabadkaiak körében azok a felvételek, melyeket az egyesület tagjai tettek nyilvánossá. A „Čedo sintér”-ként ismert férfi két társával több kutyát szállított kisteherautójukban kicsit sem megfelelő körülmények között, amit a polgárok jelentettek az egyesületnek. A részletekről Horváth Betty számolt be lapunknak.

– A lakosok vették észre, hogy kutyák ugráltak ki a járműből, egy kutyát pedig láncon húztak. Ők állították le a teherautót és jelentették az esetet a rendőrségnek. Közben videóra rögzítették az esetet, az egyik felvételt készítő lányra egy kisbaltának tűnő tárggyal rá is támadt az egyik kutyákat szállító személy. A rendőrök kimentek a helyszínre, igazoltatták a teherautóban ülőket, majd tovább engedték őket, annak ellenére, hogy a kutyákat nem szabályszerűen szállították. Az egyik lakos követte a kamiont, hallotta Tavankúton a vonyító hangokat, közben folyamatosan kapcsolatban volt velünk. A bokrokban bújt meg, és várta, hogy mi is a helyszínre érkezzünk. Mikor kitették a kutyákat a kamionból, a lány elkezdett kiabálni, hogy hívja a rendőrséget, akik időközben ki is értek a helyszínre velünk együtt. Az út közepén futottunk össze mind. A kutyaszállítók a rendőrautóban tértek vissza a tanyára, ahol a rendőrség helyszínelést tartott. Másnap mentettük onnan ki a kutyákat a Leviatán Mozgalom tagjaival. Ők a kutyák egy részét elszállították, másik részét nálunk és az Anima állatvédő egyesületnél hagyták, majd a város területén kezdték felkutatni azokat a helyeket, ahol még az illető kutyákat tarthatott, a Gostivarska utcában három láncra vert állattetemet is találtak – mesélte a történteket az aktivista.

A helyszínen több kölyökkutyára is rábukkantak, az ebek mindegyike fajtiszta volt, az állatvédők belga juhászkutyát, cane corsot, sárhegyi kutyát, kaukázusi juhászkutyát és kangálokat találtak. Az egyesület tagjai már a hozzájuk eljuttatott videóból felismerték az azon szereplő személyt, hisz ismerték korábbi illegális tevékenységeit, de sosem tudták bizonyítani azokat.

– Korábban is feljelentették őt a lakosok, de azokból az esetekből semmi nem lett. Sőt még petíciót is indítottak a hozzá közel élők, hogy kiköltöztessék onnan, mert nagy volt a hangzavar és a bűz, de arról nincs tudomásom, hogy a kommunális milícia vagy az állatorvosi felügyelőség kiment volna hozzá, látták-e azt a sok kikötött és haldokló kutyát. Húsz évvel ezelőtt az illető a városi menhelyen dolgozott, és állítólag már ott foglalkozott illegális tevékenységekkel, az elmondások szerint kiválogatta azokat a kutyákat, amelyekből pénzt tudott keresni. Az ottani állatorvoslásban használt gyógyszereket és állateledelt árulta kedvezményesebb áron. Otthoni körülmények között gyógyította más kutyáit, igény szerint szállította is őket, amiért pénzt kért. Kutyapanziót üzemeltetett, kiképzéssel és a kutyák bérbeadásával is foglalkozott, mindezt a megfelelő és erre feljogosító szükséges dokumentumok nélkül tette. Volt olyan eset is, hogy bekopogtatott magánszemélyekhez, ha kölyökkutyát látott az udvarban és felajánlotta a szolgáltatásait – részletezte Horváth Betty.

Az állatvédők szerint „Čedo sintér” sok szabadkai polgárnak tett szívességet azzal, hogy kezelte az agresszívvá vált kutyáikat, hiszen az a szóbeszéd járja a városban, hogy egyedül ő tudta féken tartani a kezelhetetlenné vált állatokat.

– Ezeknek a polgároknak csak az volt a céljuk, hogy megszabaduljanak a kutyáiktól, és nem mindegyikőjük viselte a szívén a saját háziállatának sorsát. Čedo továbbadta vagy láncon éheztette őket. Így gyűjtögette a kutyákat. A képek és a felvételek sok mindent elárulnak. Konkrétan látszódik rajtuk, milyen körülmények között tartotta az ebeket, és hogyan éheztette őket. Semmi baj nincs azzal, ha valaki kutyatenyésztéssel, -sétáltatással vagy -kiképzéssel szeretne foglalkozni, de ehhez meg kell teremteni a megfelelő körülményeket. Tény, hogy sok embernek segített, akik között ismert személyek is vannak. Így meg is kaptuk a választ arra, hogy az eddigi évek során miért nem tette őt felelőssé senki – nyilatkozta az állatvédő.

Az eset óta számos bejelentés érkezett az egyesülethez, a lakosok közül sokan mesélik el történetüket az önkénteseknek. Csütörtökön a szabadkai rendőrség illetékesei az állatok megölése és bántalmazása bűntettével letartóztatták az illetőt, akit 48 órás őrizetbe helyeztek, ügyét pedig bűnvádi feljelentés kíséretében a szabadkai Alapfokú Ügyészséghez továbbították.

– Szomorú az, ami megtörtént, most azonban az a legfontosabb, hogy rengeteg kutya lehet még valahol elrejtve olyan helyeken, amiket Čedo használt. Rajtuk kell segítenünk. Čedo több járművel szállította a kutyákat, rendszerint 4–5 ebet vitt egyszerre, ebből arra következtetünk, hogy vannak még neki kondícióban lévő kutyái. Arra kérünk mindenkit, hogy ha tudják, hol vannak, jelentsék ezt nekünk, hogy megmentsük és átvegyük őket. Állatvédőként ez a feladatunk – mondta Horváth Betty.