2024. április 20., szombat

Katasztrofális a járványhelyzet

A szakember az influenza elleni védőoltás felvételét javasolja

Az észak-bácskai körzetben rendkívül rossz a járványhelyzet. A fertőzöttek száma napról napra nő. Jelenleg összesen 734 aktív fertőzöttet tartanak nyilván, de a tényleges szám ennél jóval magasabb lehet. Lapunk kérésére dr. Nebojša Bohucki, a Szabadkai Közegészségügyi Intézet epidemiológusa nyilatkozott az aktuális helyzetről.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

– A járványhelyzet ma már nem rendkívüli, hanem egyenesen katasztrofálisnak mondható. A fertőzöttek száma Szerbia minden községében napról napra nő. Ahol úgy tűnik, hogy jobb a helyzet, az nyilvánvalóan azért van, mivel ott kevesebbet tesztelnek. Szabadkán az aktív fertőzöttek száma a mai napon 632. Hozzátenném, hogy ez csupán a regisztrált fertőzötteket jelenti, a tényleges fertőzöttek száma ennek akár többszöröse is lehet. Ezen fertőzöttek nagyrészt olyanok, akiknek vannak valamilyen tüneteik, míg a nem regisztrált fertőzöttek nyilvánvalóan azok, akiknek nincsenek tüneteik, és éppen ezért nem is látták szükségét annak, hogy teszteljék magukat. Az észak-bácskai körzetben összesen 734 fertőzöttet tartunk nyilván. Hogy a fertőzöttek száma mikor éri el a maximumát, azt ma még nem tudjuk megmondani. Jönnek az ünnepek, és akkor még óvatosabbnak kell lennünk, a nagy ünnepléseket, összejöveteleket el kell felejteni – fogalmazott a szakember.

Nebojša Bohucki emellett a megelőző intézkedésekről is szót ejtett.

– Az általánosan ismert és emlegetett megelőző intézkedések betartása rendkívül fontos, ilyenek például a maszkviselés, a rendszeres kézfertőtlenítés, illetve a személyes találkozások minimalizálása. Emellett kerülni kell a nagyobb összejöveteleket is, amiknek megtartása ma már a válságstáb döntése nyomán nem is engedélyezett. Meg kell még említeni a zárt helyiségek rendszeres szellőztetését is. Amíg nem érkezik meg a védőoltás, addig többet nem tehetünk. Javaslom, hogy az influenza elleni védőoltást minél többen vegyék fel, amivel legalább ez a szezonális betegség elkerülhető. Amennyiben az influenza a koronavírus-fertőzéssel egy időben jelentkezik az adott személynél, sokkal súlyosabb tüneteket produkálhat, ugyanakkor, ha esetleg egymást követi a két betegség, akkor is súlyosabb lefolyású lehet – nyilatkozott az epidemiológus.