2024. április 19., péntek

Segítsük a népkonyhaprogramot!

Várja a támogatókat a Vöröskereszt új konyhája – Cél a minőségi étel biztosítása a rászorulóknak

A Vöröskereszt kishegyesi községi szervezete a közelmúltban nyitotta meg saját konyháját, ahol elsősorban a népkonyhaprogram felhasználói számára készítenek napi egy tál meleg ételt.

Fontányi Andor, a Vöröskereszt kishegyesi községi szervezetének titkára

Fontányi Andor, a Vöröskereszt kishegyesi községi szervezetének titkára

Fontányi Andor, a Vöröskereszt községi szervezetének titkára arról számolt be lapunknak, hogy a konyha működését most tapasztalják ki, ezért jól jön minden segítség az étel minőségének javítása érdekében.
– A Vöröskereszt kishegyesi szervezetnek egy több éves terve, célja valósult meg a konyha létrehozásával. A gyakorlatban most kapunk betekintést abba, hogyan is működik ez a program, és hogyan tudunk az embereknek minél többet, minél jobban segíteni. Az alapvető élelmiszerek biztosítva vannak, tehát megvannak a feltételek ahhoz, hogy 9 hónapon keresztül biztosítsuk 200 felhasználónak az egy tál meleg ételt. Viszont a minőség javítása egy állandó kihívás, amin folyamatosan lehet dolgozni, és nekünk ez célunk. Ezzel kapcsolatban tettünk közre egy felhívást, hogy aki tudja, az a lehetőségeihez mérten támogassa a konyhaprogramot. Idáig elsősorban élelmiszer alapú támogatásokat kaptunk, pl. fűszereket és szezonális zöldségeket. Leginkább minőségi fűszerekre, többek között őrölt paprikára, foghagymára van szükségünk. Ezek anyagilag kicsit költségesebbek, viszont nagyban hozzájárulnak a háziasabb és jobb minőségű ízek eléréséhez. Emellett természetesen mindenféle adománynak örülünk – mondta el a titkár, majd arról is szólt, hogy folyamatosan érkeznek a támogatások a konyhaprogram számára. Főként magánszemélyek nyújtanak segítséget, de néhány vállalat is meghallotta kérésüket és adományokat biztosított számukra. Emellett magasabb szintekről is érkezik segítség, a múlt héten nagyobb mennyiségű káposztát kaptak a tartományi Vöröskereszttől – mondta el Fontányi Andor.

A jelenleg ismételten fokozódó járványhelyzet elsősorban abban állítja nehézségek elé a Vöröskereszt községi szervezetét, hogy folyamatosan biztosítani tudják a népkonyhaprogramot.
– Folyamatosan követjük a dolgozóink és az önkéntesek egészségügyi állapotát. Mindenkit arra biztatunk, hogy tartsák be az egészségügyi előírásokat. Az ételosztó helyeken erre fokozottan odafigyelünk, és a felhasználókat is informáljuk az előírásokról. Egyéb feladatot még nem kaptunk a járványhelyzettel kapcsolatban – számolt be Fontányi Andor, majd végezetül arról is szólt, hogy tervezik egy téli melegedőnek a létesítését. A jelenlegi helyzetben ennek a működtetése is számos kihívás elé fogja állítani a Vöröskeresztet – fogalmazott a szervezet titkára.

Kishegyes község népkonyhaprogramjának felhasználói elsősorban idős személyek, akik már betöltötték a 65. életévüket. Emellett több mint 40 kiskorú felhasználója is van a népkonyhának, s velük külön is szeretnének foglalkozni – hangsúlyozta a titkár. December során egy külön felhívást tesznek közzé, amely révén az ünnepi időszakot az ő részükre szeretnék színvonalasabbá tenni. Az állandó élelmiszerek mellett olyan adományokat, édességet, tanszert, ruhaneműt és játékokat is várnak, amiket kimondottan gyerekeknek szánnak.