2024. április 24., szerda

Lehetővé kell tenni a fogyatékosok megfelelő beilleszkedését

Az Uspon Osi Egyesület volt a szervezője annak a filmbemutatóval egybekötött interaktív előadásnak, amelynek célja, hogy felhívja a nyilvánosság figyelmét az akadálymentesítés problémájára a fogyatékkal élők számára. A szenttamási önkormányzat dísztermében tegnap este bemutatták a Szerbia – smiley projekt keretében készült dokumentumfilm, amelyet a futaki Dane Omčikus készített a fogyatékkal élők helyzetének a megváltoztatása, jobb tájékoztatása és a kedvezőtlen helyzetek megelőzése érdekében. A Vajdaság több községében bemutatott projektet a Szerb Köztársaság Kormánya és a Foglalkoztatási, Harcosügyi és Szociálpolitikai Minisztérium finanszírozza.

(Paraczky László felvétele)

(Paraczky László felvétele)

Dane Omčikus az Újvidék melletti Futakon (ahol a film is készült) született 1984-ben. Aktív sportoló volt, a tenisz és a boksz különösen érdekelte, mindkét sportágban egy-egy tucat érmet is szerzett. 2001-ben vízbeugrás során súlyos sérüléseket szenvedett, azóta tolókocsiban él. Dokumentumfilmjében külön hangúlyt fektet a fiatalok, ezen belül pedig a mozgáskorlátozottak igényeire. A futaki fiatalember elmondta, mint minden más fiatalnak, neki is nagy szüksége van az interakcióra és az aktív társadalmi életre − minden értelemben, ezen igények megvalósításához viszont nagyon sok akadályt kell leküzdenie.

− A fogyatékosság nem betegség, mert nem zárja ki az egészséget. Nevezhetjük élettapasztalatnak is, amit bárki átélhet, amikor károsodott, vagy hiányos képességei korlátozzák tevékenységében, társadalmi életben való részvételében, az adott környezeti és társas feltételek között. A fogyatékos személynek az egészségesekhez hasonlóan joguk van bejutni bármilyen intézménybe, étterembe, bankba, gyógyszertárba stb., ez sajnos nem minden esetben lehetséges. Nem kevésbé fontos, hogy nekünk egyenlőségre, nem pedig diszkriminációra van szükségünk. Tulajdonképpen ezekre a dolgokra szerettem volna rámutatni a rövidfilmmel, amit saját magam készítettem. Változtatni kell az egész hozzáálláson, hiszen sokan nem értik az akadálymentesítés jelentőségét. Különösen a közéleti tevékenységekre szánt magánlétesítmények megközelítése nem igazodik a fogyatékkal élők igényeihez. Hogy a film mégis hatással van az emberekre bizonyítsa az is, hogy például Zsablyán két nappal a projektum bemutatását követően a mozgássérültek számára mintegy öt méter hosszú rámpát építettek a helyi könyvtár bejárata mellé. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy addig nem is gondolkoztak el ezen a lehetőségen? Számtalan ilyen és hasonló példa van még, a projektum célja pedig az, hogy rávilágítson ezekre a dolgokra, tudatosítsa az emberekben, hogy ahol lehetséges, segíteni kell a rászorulókon – fogalmazott a filmbemutatót követően Dane Omčikus.

Milica Zarić, a szenttamási polgármester helyettese elmondta, örül annak, hogy Dane Szenttamáson is bemutatta a filmet.

− Községünk is csatlakozott a szerb kormány és a Foglalkoztatási, Harcosügyi és Szociálpolitikai Minisztérium által támogatott projektumhoz. Szenttamáson vannak már példák az akadálymentesítésre, de még sok munkára van szükség ahhoz, hogy minden intézmény hozzáférhető(bb) legyen a fogyatékkal élők számára. Feladatunk és célunk az, hogy lehetővé tegyük a fogyatékkal élők megfelelő beilleszkedését a társadalomba az élet minden területén. Konkrétabban fogalmazva azt üzenem, hogy mindannyiunknak együtt kell működni annak biztosítása érdekében, hogy a fogyatékosság ne akadályozza a célok, vágyak, álmok és jogok elérését – mondta a szenttamási polgármester helyettese.