2024. április 25., csütörtök
DESIRÉ CENTRAL STATION 2020

Szavakkal és szavak nélkül

A nézés költészete és a Parasztopera című előadásokat tekinthette meg a közönség a Desiré fesztivál első napján

A szabadkai Kosztolányi Dezső Színház idei Desiré fesztiválja hétfőn kezdődött el. Az eredeti tervek szerint erre vasárnap került volna sor, de az országos gyásznap miatt hétfőre halasztották.

Amióta a vírus terjedése ismét nagy méreteket öltött, és ezzel összhangban szigorodtak a szabályok is, a Desiré fesztivál programja szinte napról napra változott. A kitartó szervezőcsapat azonban nem akart letenni arról, hogy ha csak egy mód van rá, megtartsák a fesztivált. A Desiré tehát elkezdődött, de az előadásokat csakis a szabályok szigorú betartásával lehet megtekinteni. Ez magában foglalja a testhőmérséklet-mérést, a kéz- és lábbeli-fertőtlenítést, a távolságtartást és a védőmaszkok viselését is. A fesztivál kapcsán Urbán András azt emelte ki, hogy mindenképpen élőben szerették volna megtartani a Desirét:

– A sajtótájékoztatón meghirdettük a programot, azután pedig folyamatosan változásokra került sor, és még most sem teljesen biztos, hogy amit meghirdettünk, az úgy marad. Ez ilyen, ezt mi vállaltuk, úgy döntöttünk, hogy mindenképpen megtartjuk a fesztivált, és ahogy felmerülnek a problémák, úgy azokat meg is oldjuk. A végsőkig rugalmasnak kell lennünk, ami az újabbnál újabb kihívásokat illeti. Soha ennyi munka, stressz, erőfeszítés nem lett belefektetve ebbe a fesztiválba, de a szervezőcsapat már nagyon jártas és mindenki nagyon gyorsan tud reagálni az esetleges akadályokra. Azt is eldöntöttük, hogy a fesztivált is meghagyjuk élő élménynek, és nem térünk át online formára. A célunk az, hogy minden szabályt és előírást betartva élőben valósítsuk meg az idei Desirét is. A helyzet ellenére is úgy gondolom, hogy a közönségünk egy nagyszerű összeállítást láthat majd kimagasló előadásokból, úgyhogy színházi értelemben mindenképpen izgalmas hét elé nézünk. Bízunk benne, hogy hétfőig, azaz a Desiré lezárásáig minden a legnagyobb rendben lesz. A járványügyi előírások miatt az idei fesztivál szűkített tartalommal zajlik, kevesebben tekinthetik meg az előadásokat és nem szervezhettünk kísérőrendezvényeket sem. Ahhoz, hogy a szabályoknak eleget tegyünk, több embernek kell dolgoznia, márpedig a mi kapacitásaink is végesek. Amikor meghirdettük az első programunkat, két napra rá már nem voltak szabad jegyek. Azután ez változott, mert nem mindenkinek felelt meg a délutáni játszási időpont, ezért még most is érdemes érdeklődni a jegyek iránt. A fesztivál szlogenje ezúttal Life, azaz Élet, amivel szó szerint az életre utalunk és azt üzenjük vele, hogy itt vagyunk, élünk – mondta Urbán András.

Előbemutatóval kezdődött

Több változás után, végül is a KDSZ Urbán András rendezésében készült A nézés költészete című előadása nyitotta meg a Desiré fesztivált. Az előadás szereplői: Varga Henrietta, Mészáros Gábor, Búbos Dávid, Kucsov Borisz, Verebes Andrea és Fülöp Tímea, a zeneszerzője Mezei Szilárd, a jelmeztervező Marina Sremac, a művészeti munkatárs pedig Daniela Mamužić. Az előadásnak tavaly és az év elején is volt munkabemutatója, akkor Urbán András azt mondta a lapunknak, hogy ez egy olyan előadás, amely különböző szakaszokban készül, az újabb munkabemutatón láthatók lesznek bizonyos változások az előzőhöz képest, új tárgyak, új momentumok, és ilyenkor úgymond élesben is kipróbálhatják a produkciót közönség előtt. Ez egy szavak nélküli előadás, amelynek a címe azt is közli, hogy a világot vizuálisan éljük meg. A korábbi munkacíme az volt, hogy A látás, de Urbán András elmondása szerint akár A világ is lehetett volna, utalva a világításra, a fényekre is. Az előadás kifejezetten a művészetre irányul, erőteljesen jelennek meg benne a vizuális elemek, és hangsúlyos szerep jut a zenének is. A Desirén a produkció előbemutatóját láthattuk.