2024. április 24., szerda

Befejeződött a huszártorony körüli állványzat bontása, elhárult az omlásveszély

Kevesebb mint hat hónap alatt sikeresen befejeződött kedden a párizsi Notre-Dame-székesegyháznál a tavalyi áprilisi tűzvész nyomán leomlott huszártorony körüli deformálódott állványzat elbontása, és ezzel elhárult az omlásveszély.

A karcsú torony felújítás alatt állt, amikor 2019. április 15-én az állványzaton tűz ütött ki. Az állványzat nem omlott össze, de megrongálódott a tűzvész okozta hőben. A deformálódott és a tűzben egymásra olvadt fémhengerekből álló építmény elbontása volt az előfeltétele annak, hogy a tényleges felújítás megkezdődhessen. A bontási munkák június 8-án kezdődtek.
A 40 ezer elemből álló, 200 tonna összsúlyú és felerészt 40 méter feletti magasságban lévő állványzat elbontásának nehéz és veszélyes munkálatai lassan haladtak, mert egyszerre csak négy alpinista dolgozhatott a megrongálódott állványzaton és erősebb szélben szüneteltetni kellett a bontást. A munkát egy 80 méter magas toronydaru segítségével végezték, főleg alpinisták.
A bontás befejeztével elhárult a fenyegetés, amelyet az állványzat jelentette a katedrálisra, így már megkezdhetjük az épületstabilizációs munkák utolsó fázisát - mondta Jean-Louis Georgelin, a Notre-Dame újjáépítéséért felelős kormánybiztos kedden a helyszínen.
Következő lépésként egyfajta "esernyőt" építenek a templom fölé a katasztrófa és a bontási munkák nyomán részben nyitottá vált belső tér védelmére.
A leomlott huszártorony 1860-ban épült Eugene Viollet-le-Duc tervei alapján, miután az eredetileg 1250-ben épített szerkezetet 1786 és 1792 között lebontották.
Továbbra sem dőlt el, hogy milyen - eredeti vagy modernizált - formában állítja helyre Franciaország a gótika egyik legemblematikusabb épületét.