2024. április 20., szombat

Decemberben átadják az új Covid-kórházat

Sokan támadtak bennünket az új beruházás miatt, de úgy tűnik ez az épület most sok életet megmenthet – jegyezte meg Aleksandar Vučić, amikor a késő esti órákban megtekintette az új épülő Covid-kórházat a zimonyi katonai komplexumban. Az épületen végzett munkálatok a végső fázisban vannak.

Büszke vagyok, hogy ebben a szörnyű helyzetben, amikor az egész világ gazdasági nehézségekkel küzd, mindössze négy hónap alatt befejezettnek tekinthetünk egy nagyon komoly egészségügyi létesítményt.

Az államfő azt is kihangsúlyozta, ma rekord számú, 21 ezer 476 koronavírus-tesztet végeztek el az országban, de ezt a számot tovább kell növelni. Kulcsfontosságú ugyanis, hogy minél előbb felderítsék és elkülönítsék a fertőzötteket. 

– Anyagilag és a teszteket végző személyzet szempontjából is megterhelő ez a feladat, egyetértek viszont Sebastian Kurz osztrák kancellár kijelentésével, miszerint a megoldást a tömeges tesztelés és a védőoltás jelenti – fejtette ki Vučić. Hozzátette, azon fáradozik, hogy már december folyamán megérkezzen Szerbiába az első adag vakcina. 

A zimonyi katonai komplexumban várhatóan december 1-jén adhatják át rendeltetésének az új kórházat, melynek alapkőletétele augusztusban volt. Az épület 800–1000 beteg ellátására lesz alkalmas, a legmodernebb felszereléssel látják el. A járványhelyzet lecsengésével más betegeket is ápolnak majd ott.

Hasonló intézmény épül Kruševacon is, az államfő elmondása szerint a két épület beruházási költségei a felszerelésükkel együtt meghaladja a 90 millió eurót, az összeget pedig az ország saját forrásaiból teremti elő.

Az államfő társaságában megtekintette a munkálatokat Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter és dr. Goran Stevanović, a belgrádi Fertőző és Trópusi Betegségek Klinikájának igazgatója is.