2024. április 25., csütörtök

Fogynak a kapacitások

Vajdaságban a szociális védelmi rendszer bentlakásos intézményeinek 131 lakója és 133 alkalmazottja fertőzött bizonyítottan

A Covid-kórházak vezetői és az egészségügyi miniszter keddi egyeztetésén arról született megállapodás, hogy országszerte tovább bővítik a Covid-rendszert. Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter szavai szerint Belgrádban a Szerbiai Klinikai Központ Égési Sérülések és Plasztikai Helyreállító-sebészeti Klinikája alakul át Covid-kórházzá, de Vrnjačka Banjában is további kapacitásokat bocsátanak a Covid-páciensek rendelkezésére.

A találkozó után megtartott sajtótájékoztatón a miniszter arról is beszámolt, hogy az országban jelenleg 1949 egészségügyi dolgozó fertőzött a SARS-CoV-2 vírussal, közülük 64-nek van szüksége kórházi ellátásra. Tíz nappal ezelőtt 942 fertőzött egészségügyi dolgozót jegyeztek.

Ha a polgárok legalább egy kicsit is tekintettel volnának az orvosokra, elkezdenének felelősségteljesen viselkedni – jegyezte meg Zlatibor Lončar.

Mijomir Pelemiš járványügyi szakember, a köztársasági egészségügyi válságstáb tagja ugyanezen a sajtótájékoztatón megdöbbenésének adott hangot amiatt, hogy amíg a polgárok javarészt mindenhol a világban betartják a védőmaszk viselésének a kötelezettségét, addig Szerbiában hatalmas gondok jellemzők ebben a tekintetben. A helyzet annyira súlyos, hogy a védőmaszkot mindenhol indokolt viselni, mind zárt helyiségekben, mind szabadban – emelte ki Mijomir Pelemiš –, mert hamarosan nem lesz, aki gyógyítsa a polgárokat – tette hozzá.

Mijomir Pelemiš arra is felhívta a polgárok figyelmét, hogy a keddtől alkalmazott korlátozások akármennyire is fájdalmasak, be kell őket tartani!

Ha a társadalom a továbbiakban is képtelen lesz egységről és felelősségről tanúbizonyságot tenni, az egészségügyi rendszer összeomlik – nyomatékosította a szakértő.

Vajdaságban Újvidéken és Nagybecskereken legsúlyosabb a helyzet (Ótos András illusztrációja)

Vajdaságban Újvidéken és Nagybecskereken legsúlyosabb a helyzet (Ótos András illusztrációja)

Goran Stevanović, a Fertőző és Trópusi Megbetegedések Klinikájának igazgatója a Covid-kórházak vezetői és az egészségügyi miniszter találkozója után megtartott sajtótájékoztató folytatásában megerősítette, hogy keddre virradóra ebből az intézményből Niška Banjába és Kragujevacra szállítottak át Covid-pácienseket. „Kilenc hónapja ismételgetjük, de eredménytelenül, hogy vakcina és gyógyszer hiányában a Covid-ellen a megelőzés, azaz a védőmaszk viselése, a távolság betartása és a nem életbevágóan fontos emberi kapcsolatoknak a mellőzése a leghatékonyabb módszer” – hangsúlyozta Goran Stevanović.

VÁLSÁGOS A HELYZET VAJDASÁGBAN

Zoran Gojković tartományi egészségügyi titkár a Vajdaságban uralkodó járványhelyzet miatt fejezte ki aggodalmát, rámutatván, hogy az aktuális adatok értelmében egy nap leforgása alatt 1557 új fertőzést jegyeztek (ebből 603-at Újvidéken), annyit, mint ezt megelőzően a hétvége két napja alatt. A beszélgetés során elhangzott, hogy a helyzet Újvidék mellett Nagybecskereken a legsúlyosabb. Vajdaságban több mint 17 ezer aktív esetet tartanak nyilván, a kórházakban 1400 személyt gyógykezelnek – tette hozzá Zoran Gojković. A tartományban 750 fertőzött egészségügyi dolgozót tartanak számon, egy nap alatt, az előző naphoz viszonyítva, átlagban 10 százalékkal növekszik a számuk – mutatott rá Zoran Gojković a Szerbiai Rádió és Televíziónak nyilatkozva. Mint hozzátette, a kórházakban egyre kevesebb szabad kapacitás áll rendelkezésre, a melencei gyógyfürdőben is már alig van szabad hely. Eljön az a pillanat, amikor már nem lesz olyan létesítmény, amit Covid-egységgé lehetne átalakítani – tette hozzá Zoran Gojković, majd arra kérte a polgárokat, hogy az egészségügyi rendszer stabilitása, valamint a nem Covid-páciensek érdekében legyenek fegyelmezettek.

FELLÁNGOLÓBAN A JÁRVÁNY

Hétfőn Predrag Kon epidemiológus, a válságstáb tagja arról tájékoztatta a közvéleményt, hogy a vírus terjedése lassul, ami ahhoz vezethet, hogy a járványgörbe felfelé ívelése hamarosan megáll, és azt követően egyenesen sikerül majd tartani – mégha magas szinten is. Tegnap Srđa Janković immunológus, szintén a válságstáb tagja kifejtette: „A járvány egyelőre nem egyhül, sőt, fellángolóban van.” A most alkalmazott intézkedések tíz napig maradnak hatályban, ennyi időnek legalább el kell telnie ahhoz, hogy bármi változzék a járványgörbe tekintetében – magyarázta az SZRTV-nek nyilatkozva Srđa Janković, majd megismételte, hogy jelenleg kulcsfontosságú kerülni minden olyan emberek közötti érintkezést, amely nem nélkülözhetetlen.

Darija Kisić Tepavčević epidemiológus és munkaügyi, foglalkoztatási és szociálpolitikai miniszter az intézkedések betartására kérte a polgárokat, megismételvén korábbról ismert álláspontját, hogy az egyéni felelősség hatékonyabb minden korlátozásnál és büntetésnél. „Arra kérek mindenkit, hogy a következő napokban mindenképpen kerülje a gyülekezéseket, úgy saját otthonában, mint bárhol – emelte ki Darija Kisić Tepavčević.

A válságstáb az előzetes bejelentések értelmében holnap ülésezik ismét, a B92 hírportál értesülései szerint egyebek mellett a távoktatásra való áttérés indokoltságát vitatja meg a testület.

TÖBB A FERTŐZÖTT A BENNLAKÁSOS LÉTESÍTMÉNYEKBEN

A szociális védelmi rendszer bennlakásos intézményeiben is tovább rosszabbodott a járványhelyzet. Kedden országszerte 753 fertőzött lakót és 437 fertőzött alkalmazottat jegyeztek 124 bennlakásos létesítményben.  Hétfőn még 669 fertőzött lakót és 398 fertőzött alkalmazottat tartottak nyilván, egy nappal korábban 627 fertőzött lakót és 370 fertőzött alkalmazottat. Szombaton 553 volt a fertőzött lakók és 346 a fertőzött alkalmazottak száma,  pénteken viszont 485 fertőzött lakót és 309 fertőzött alkalmazottat jegyeztek.

Vajdaságban a  Tartományi Szociálpolitikai, Demográfiai és Nemi Esélyegyenlőségi Titkárság mai jelentése értelmében a szociális védelmi rendszer 27 tartományi és 59 magánalapítású bennlakásos létesítménye közül 32-ben tartottak nyilván fertőzött lakót és/vagy alkalmazottat. Egyebek mellett Újvidéken a limáni, újtelepi és a futaki idősek otthonaiban, valamint a pancsovai, nagybecskereki, zombori, a rumai Srem, palánkai, szabadkai,  óbecsei, magyarkanizsai, verbászi, kúlai és a bácskeresztúri idősek otthonaiban. Összesen 131 fertőzött lakót és 133 fertőzött alkalmazottat tartanak nyilván. Egy héttel ezelőtt a tartományban a bennlakásos létesítményekben 29 fertőzött lakót és 49 fertőzött alkalmazottat jegyeztek.

6842 új fertőzött – 37 elhunyt páciens

A keddi járványügyi jelentés értelmében egy nap alatt hivatalosan 21 476 koronavírustesztet végeztek el, ebből 6842-nek az eredménye volt pozitív. A pozitivitás aránya 31,85 százalékos. Lélegeztetőberendezés segítségére 225 személynek van szüksége. A hivatalos jelentés szerint az említett 24 óra alatt 37 páciens hunyt el a betegség szövődményeinek következtében, ezzel 1274-re nőtt az elhunytak száma; a halálozási arány 0,96 százalék. Jelenleg 6478 személyt gyógykezelnek kórházban.