2024. április 19., péntek
KORONAVÍRUS VAJDASÁGBAN

Gojković: Újabb gyászos rekord Újvidéken

Az egészségügyi dolgozók 10 százaléka már megfertőződött

Zoran Gojković tartományi egészségügyi titkár szerint Vajdaságban 17 ezerre tehető az aktív fertőzöttek száma, közülük mintegy 7000-et Újvidéken jegyeznek. Az utóbbi 24 órában 1557 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, a székvárosban pedig 603-at, ami újabb gyászos rekordot jelent.

Zoran Gojković (Fotó: Beta)

Zoran Gojković (Fotó: Beta)

A tesztelt páciensek fele újvidéki, a legveszélyeztetettebb város a tartományban pedig Nagybecskerek, ahol mindkét kórház megtelt.

Az egészségügyi titkár szerint hasonló a helyzet tartományszerte, alig maradt szabad betegágy. Hétfőn 1335 beteget ápoltak kórhazakban, mai számuk minden bizonnyal eléri az 1400-at. Rámutatott, hogy napi szinten az egészségügyi dolgozók 10 százaléka fertőződik meg, így ma már összesen mintegy 750 fertőzött orvos és egészségügyi nővér van az egy nappal korábbi 680-hoz képest. A szinte teljesen megtelt kórházakban az egészségügyi személyzet hiánya is nehezíti a betegellátást.

A tartományi titkár szerint riasztó a helyzet az egészségügyi eszközök és orvosságok tekintetében is, mert a kórházakban egy nap alatt annyi oxigént fogy, amennyi normális körülmények között két hónapra is elegendő.

– Az embereknek meg kell érteniük, hogy ez nem az egyén, hanem az egész társadalom harca. Az új intézkedések 7-10 nap alatt hozhatnak eredményeket, viszont mindez semmit sem ér, ha a polgárok nem tartják be azokat – szögezte le Gojković.