2024. március 28., csütörtök

Több reménnyel, nagyobb lendülettel

Mégsem csökken a nemzeti tanácsok költségvetése?

A járványidőszakban a nemzeti tanácsok kiadásai és költségei nemhogy csökkentek volna, hanem  nőttek, ezért Gordana Čomić, az emberi és kisebbségi jogi és társadalmi párbeszédért felelős miniszter kérte a nemzeti kisebbségek költségvetésének csökkentésére vonatkozó rendelkezések hatályon kívül helyezését – tudtuk meg Hajnal Jenőtől, a Magyar Nemzeti Tanács elnökétől, a nemzeti tanácsok képviselőinek és a miniszternek a tegnapi találkozója után.

Hajnal Jenő (Miklós Hajnalka felvétele)

Hajnal Jenő (Miklós Hajnalka felvétele)

Hajnal Jenő lapunknak elmondta, több fontos témája volt az összejövetelnek, hiszen miután eddig a kormányhivatal irányította a kisebbségi ügyeket, most külön minisztérium vette át őket. Magasabb szintre emelték az emberi és kisebbségi jogokat, ezáltal a kisebbségi képviselet és a kisebbségi érdekek képviselete, a meghallgatásuk minisztériumi szintre került.

A miniszter asszony fontosnak tartotta, hogy mielőbb találkozzon a nemzeti tanácsok képviselőivel. Azt a mottót fogalmazta meg, miszerint Szerbia megváltozott az emberi és kisebbségi jogok szempontjából, és a társadalmi párbeszéd mellett kötelezte el magát. Ennek nyomán december 15-éig minden nemzeti tanácsnak meg kell fogalmaznia az igényeit, elvárásait, gondjait, problémáit, hogy a következő évre elkészülhessenek azok a tervek, amelyek majd közvetlen látogatásokból, tematikus megbeszélésekből és problémamegoldó összejövetelekből állnak.

A találkozó napirendjén szerepelt ugyanakkor a nemzeti tanácsok finanszírozása is.

– Az állami költségvetés módosításakor a közintézmények, közhivatalok részére szánt összeget, így a nemzeti tanácsok működésére és programjaira szánt költségvetést is a járványhelyzetre való tekintettel 20 százalékkal csökkentették. Ma a tárcavezető fölvezető beszédében bejelentette, hogy a minisztérium már elküldte kérelmét, hogy a csökkentés elmaradjon. Nyilvánvalóan ez jó hír, hiszen egyrészt fölvértezve érkeztünk a megbeszélésre, hogy megpróbáljuk visszaszerezni ezeket a pénzeket, hiszen ebben a helyzetben nemhogy csökkentek a költségei, hanem többletkiadásai voltak valamennyi nemzeti tanácsnak: a távoktatásban és számos ügyben segíteni kellett intézményeinket. Ebből adódóan egy kellemes meglepetés ért minket, és a jövő évi költségvetésnél is megfogalmaztuk kérelmünket, hogy nagyobb összeget kapjunk, hiszen 2014 óta nem változott a nemzeti tanácsok támogatása – emelte ki Hajnal Jenő, majd folytatta: – A pénzügyi keret duplázását kértük. Bízom benne, hogy a kérésünk meghallgatásra talál, és látni fogjuk, hogy ez jele annak, hogy valóban megváltozott mindaz, amiről a miniszter asszony beszélt a mai nap folyamán – mondta.

Szó esett a jövő évi népszámlásáról is, amelyben a kisebbségi képviseleteknek is fontos feladat jut, hogy  minél többen vállalják fel identitásukat, vallásukat és nemzeti hovatartozásukat.

– Gordana Čomić miniszter asszony egy európai szellemiséget képvisel, és olyan hangulatot szeretne teremteni, ami szokatlan az ilyen összejöveteleken: arra biztat minden fiatalt, hogy vállaljon gyermeket, családot, neveljen, hogy a népszámlálási adatok a jövőben kedvezőbbek legyenek minden kisebbség számára – mondta Hajnal Jenő.