2024. április 25., csütörtök

Virtuális boltkórosok

A koronavírus-járvány miatt három napig tart az idén a „fekete péntek” – Az árengedmények elérhetik a 80 százalékot is a hétvégén

Az idén november 27-ére eső, világszerte elterjedt vásárlási láz is átalakul: az üzletláncok bejelentései szerint a járványügyi helyzet miatt Szerbiában három napra hosszabbították meg a fekete péntek néven közismert árengedési akciókat. A nagy tömegek kialakulását online rendelési lehetőségekkel és vásárlási utalványokkal is igyekeznek mérsékelni – jelentették be a szerbiai nagykereskedők. Kiemelték, hogy számos üzlet azt is lehetővé teszi, hogy a megvásárolt áru a vevők ajtajáig érkezzen.

A hazai üzletláncok bejelentései szerint az idei árengedmények elérhetik a 80 százalékot is. Sok kereskedő már most hirdeti a pénteken életbe lépő akcióit, mások viszont úgy tartják, hogy a fekete péntek igazi varázsa az éjfélkor megjelentetett kedvezményekben rejlik. A szabadkai Dudi Co. vállalat is a „hagyományőrzők” közé tartozik.

– Cégünk azok között volt, amelyek Szabadkán és környékén annak idején elsőként szerveztek akciókat a külföldön már közismert fekete pénteken. Évek óta dolgozunk azon, hogy az ünnepek előtti időszakban kedvezményes áron juthassanak a termékekhez a vevőink. Az emberek már megszokták, hogy november végén jelentős árengedményeket vezetünk be a kínálatunkban megtalálható árucikkekre. Az idén sem okozhatunk csalódást: már javában dolgozunk az akciók előkészítésén. Az előbbi évekhez hasonlóan mi éjfélkor hirdetjük meg a kedvezményeinket, tartva magunkat a fekete péntek hagyományos elképzeléséhez. Ilyenkor ugyanis a Dudi Co. hihetetlen leárazásokat indít mind az egyes termékekre, mind a termékcsaládokra. A vevők a kínálatunkban levő háztartási gépekre és az audio-video eszközökre vonatkozó kedvezményeket szombaton, vasárnap és hétfőn is kihasználhatják, azzal, hogy a leárazott termékek mennyisége korlátozott – mesélte felkeresésünkre a vállalat képviselője.

A Dudi Co.-ban kiemelték, hogy a vásárlóik érdekében az idén külön hangsúlyt fektetnek a járványügyi rendelkezések betartására.

– A háromnapos hosszabbítás is azt a célt szolgálja, hogy elkerüljük az egy térben gyülekező tömegek kialakulását. Szigorúan be kell tartanunk a korlátozásokat, amelyek arra vonatkoznak, hogy hány vevő tartózkodhat egyidejűleg az üzlethelyiségeinkben. Másrészt viszont szorgalmazzuk az internetes vásárlást. Arra törekszünk, hogy az online értékesítés esetében is ugyanazokat a feltételeket és lehetőségeket biztosítsuk a vevőknek, amelyeket a személyes látogatás során is kapnának. Egy vevőnk se érezheti magát hátrányban amiatt, hogy igyekszik szem előtt tartani a saját és mások biztonságát – hangsúlyozta az üzletlánc szóvivője. Kérdésünkre a Dudi Co.-ban azt is elmondták, hogy az amerikai elképzelés elsősorban a vevők érdekeit képviseli az ünnepek előtti időszakban, az eladók viszont a forgalom növekedésében találják meg a számításaikat.

Az újvidéki Promenada üzletközpontban átlagban 50 százalékos engedményekkel várják a vásárlókat – hozta nyilvánosságra a két évvel ezelőtt megnyitott kereskedelmi központ. Bejelentéseiben kiemeli, hogy a központban számos technikai eszközöket értékesítő üzlet, játékbolt, gyermek- és sportruházati eladóhelyiség van, amelyek az akció napján jelentősen nagyobb árengedményekkel is meglepik a vevőket.

Újvidék egyik legméretesebb bevásárlóközpontjának értesítésében kiemelik, hogy a Promenada az elsők között volt, amely Szerbiában megkapta a Biztonságos Vásárlás Központjának (SSC) igazolását. A nemzetközi elismervényt egy svéd független cég hitelesítette: azt vizsgálták, hogy az adott üzletközpont által biztosított vásárlási feltételek összhangban vannak-e a Covid–19 vírus terjedését visszaszorító intézkedésekkel. A 62 ezer négyzetméternyi kereskedelmi központban a látogatók száma eddig még soha nem érte el a járványügyi szempontból meghatározott 15 ezer látogatót, így a hétvégén sem számítanak arra, hogy a vevőknek várakozniuk kell. Az épület rendelkezik egy beépített rendszerrel is, amely óránként értesíti a személyzetet a látogatók számáról – emelték ki a korszerű üzletközpont képviselői. Hozzátették, hogy a biztonsági embereik állandó jelleggel figyelmeztetik a vásárlókat a maszk viselésére és az előírt távolság betartására.

A B92 értesülései szerint november 29-éig hetvenszázalékos leárazásokkal várják a vevőket a kragujevaci Plaza, a belgrádi Ušće és TC Rajićeva üzletközpontok is, a fővárosi Stadion bevásárlóközpontban pedig 20–75 százalékos kedvezményeket ígértek, de jelentős árleszállításokra lehet számítani a niši Forumban is. Az üzletközpontok képviselői nyilatkozataikban kiemelték, hogy felkészültek a járványügyi rendeletek betartatására is: szavatolják a kereskedők biztonságát, szigorúan ellenőrzik az eladótérben tartózkodók számát, hangosbemondón figyelmeztetik a vevőket az érvényben levő intézkedések fontosságára, nagy mennyiségben helyeznek ki fertőtlenítőszert, és egyes helyeken még maszkot is osztanak a vásárlóknak – írja a hírportál.

A járványügyi rendelkezések betartását szorgalmazza a szerbiai fogyasztóvédelmi egyesület is és felhívja a lakosok figyelmét, hogy a koronavírus-járvány ideje alatt a legjobb választás az online vásárlás. Főként az idősebbeket kérik, hogy az idei fekete péntek akcióit a saját otthonuk biztonságában használják ki – emelte ki nyilatkozatában Marko Dragić, a szervezet jogi képviselője.