2024. március 28., csütörtök

Biciklivel Zentán

A kerékpáros turizmus népszerűsítése mellett a helyi bicikliutakat is szeretnék rendbe hozni

Zenta sok szempontból tökéletes város a kerékpáros közlekedés számára, hiszen viszonylag kicsi a forgalom, a távolságok pedig éppen akkorák, hogy autóba ülni gyakran fölösleges, de gyalog túl sokáig tart az út. Ráadásul a környező települések sincsenek nagyon messze, Fölsőhegy, Adorján vagy Csóka biciklivel is gyorsan megközelíthető. Hiányzik ugyanakkor a települések között kiépített kerékpárút, amely nagyban növelné a biciklisek biztonságérzetét, és lehetőséget teremtene a kerékpáros turizmus fejlesztésére is.

Mint azt Kosiczky András, aki korábban a községi tanács idegenforgalommal megbízott tagja volt, lapunknak elmondta, az elmúlt években azon dolgoztak, hogy kiépüljön az EuroVelo11 bicikliút Zentán is áthaladó szakasza. Az útvonalat a tartomány a töltés koronáján jelölte ki, a következő lépés az lesz, hogy kiépítsék a három méter széles bicikliutat a hídtól egészen Adorján határáig. Ezt pályázatok útján szeretnék majd megvalósítani. Az eredeti elképzelés az volt, hogy az új útvonal csatlakozzon egyrészt a Magyarországról Gyálán át érkező, Törökkanizsáig tartó kerékpárúthoz, másrészt Titelnél az EuroVelo6-hoz, és hogy a töltés mellett idővel további turistacsalogató szolgáltatásokat is létesítsenek.
Tervben van egy másik biciklis útvonal kijelölése is, ami Zenta és a romániai Ótelek között fog megvalósulni másfél éven belül, egy határon átnyúló IPA-pályázat keretében. Kosiczky András, aki a projektmenedzseri feladatokat látja el, erről elmondta, hogy nemcsak az útvonalat jelölik ki, hanem összegyűjtik az érintett települések idegenforgalmi értékeit, és a turisták rendelkezésére bocsátják azokat.

Többen hiányolják a Fölsőhegy és Zenta közötti kerékpárút kiépítését, hiszen a két település közelsége miatt szép időben sokan választják a közlekedésnek ezt a módját. Homolya Ákos, a községi tanács városrendezéssel és civil szervezetekkel megbízott tagja elmondta, hogy közlekedésbiztonsági szakemberekkel fognak egyeztetni arról, hogy ez milyen formában valósítható meg. Elképzelhető, hogy az úttest egyik oldalán fölfestéssel jelölik majd ki a biciklisávot. Hosszabb távú céljuk, hogy a község összes települését összekapcsolják a kerékpárosok számára.

A városon belüli biciklis közlekedés fejlesztésére is szükség van. Több bicikliút is átszeli a várost, de ezek némelyike komoly fölújításra szorul. A kerékpáros közlekedés megkönnyítésére és biztonságosabbá tételére Homolya Ákos elmondása szerint több elképzelésük is van. A város több pontján fölfestéssel szeretnének kijelölni biciklisek számára fenntartott útvonalakat az úttest szélén, a meglévő kerékpárutak állapotán is szeretnének javítani, és megfelelő közvilágítással szeretnék segíteni a sötétedés után vagy pirkadat előtt kerékpározókat.

– Nagyon sok esetben problémát okoz, hogy sokan a kerékpárútra parkolnak. Ezt táblákkal eddig is próbáltuk megelőzni, ezenkívül a rendőrség tudna fellépni a jelenség ellen. Megoldást jelenthetnek még a kerékpárutak külső részéhez helyezett betonakadályok. Több épület előtt is probléma, hogy az úttest és a járda közé elhelyezett biciklitárolókban lévő kerékpárok vagy a gyalogos közlekedést, vagy az autók parkolását akadályozzák. Erre is keressük a megoldást, és lehet, hogy megszüntetjük majd a biciklitárolók előtt álló egy-egy kijelölt parkolóhelyet.
A kerékpározás népszerűsítése érdekében szeretnének együttműködni azokkal a civil szervezetekkel, amelyek hasonló célokért dolgoznak.
– Sokkal nagyobb erővel tudnánk dolgozni együtt, többet tudnánk elérni. Talán a polgárok is nyitottabbak lennének a kezdeményezésekre, ha azt látnák, hogy a kerékpárosokat érintő problémák megoldása a civil szervezetekkel karöltve történik.