2024. április 19., péntek

Szigorúbb maszkviselési előírások

A szabadkai városi válságkezelő törzskar hétfőn újabb parancsot adott ki, amelyben elsősorban azokról a járványügyi intézkedésekről ejt szót, amelyek országosan kedden lépnek életbe.

Eszerint zárt térben, illetve amennyiben nem tartható be az egymás közötti előírt távolság, szabadtéren is kötelező a védőmaszkok használata. A kormány rendeletével összhangban 18 és 5 óra között kötelezően zárva kell tartaniuk a vendéglátóipari létesítményeknek, a bevásárlóközpontoknak, a színházaknak, a moziknak. Ez alól kivételt képeznek a gyógyszertárak, a benzinkutak üzemanyag-árusítása, illetve azon éttermek, amelyek házhoz szállítanak, illetve amelyeknél pultokon keresztül történik a kiszolgálás.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

Nyilvános helyen (a szabadban és zárt térben egyaránt) nem gyülekezhet ötnél több személy „azzal, hogy az egymás közötti távolságnak legalább 1,5 méternek kell lennie, illetve minden 4 négyzetméteren csak egy személy tartózkodhat”.

A parancs emellett arra is kitér, hogy a tömegközlekedési járműveken ellenőrizni kell a védőmaszkok viselését, valamint az egyidejűleg a járműben tartózkodók számát is, amit a maximális kapacitás felére korlátoztak. Ugyanakkor a házi karantén és az érvényben lévő járványügyi intézkedések betartását is.

A törzskar javaslata szerint a munkáltatóknak, amennyiben lehetséges, lehetővé kell tenniük az alkalmazottaik részére az otthoni munkavégzést.

A parancsban foglaltak betartását Szabadka Város Közigazgatási Hivatala felügyeli a Felügyeleti és Ellenőrző Titkárságon keresztül.