2024. április 25., csütörtök

Séta a hideg, szabadkai őszben

A járványügyi intézkedések miatt kevesebb a vendég a kávézókban és az éttermekben

Szombaton délelőtt és a kora délutáni órákban a hideg idő ellenére sokan megfordultak Szabadka központjában. Körsétánk során azt tapasztaltuk, hogy a bankok és a gyógyszertárak előtt nem volt torlódás, viszont néhány üzlet előtt igen. Leginkább azok vonzották a vásárlókat, amelyek akciókat és vásárlási kedvezményeket hirdettek erre a hétvégére. Ugyanígy a bevásárlóközpontok és a nagyobb élelmiszerüzletek is megteltek. A kávézókban és az éttermekben már kevesen tartózkodtak. Mindez nemcsak a hideg időjárásnak köszönhető, hanem a szabadkai válságkezelő törzskar pénteken meghozott felszólításának is. Eszerint azoknak a vendéglátóipari cégeknek és vállalkozóknak, amelyek ételkiadó pulton szolgálják fel az ételt, elrendelték, hogy az este 9 és reggel 6 óra közötti időszakra távolítsák el az épületük elől a székeket és az asztalokat. Emellett tilos az ételfogyasztás a vendéglátóipari létesítmények előtt.

A Tejpiac megtelt vásárlókkal (Szalma Brigitta felvétele)

A Tejpiac megtelt vásárlókkal (Szalma Brigitta felvétele)

A szabadkai Tejpiac ezzel szemben megtelt vásárlókkal. Ottjártunkkor azt tapasztaltuk, hogy az eladók és a vásárolók többsége visel maszkot, viszont vannak olyanok, akik a sorban álláskor nem ügyelnek a távolságtartásra.

Az esti órákra teljesen kiürült Szabadka központja. Korábban megszokhattuk, hogy ilyenkor megtelnek a kávézók, éttermek és a szórakozóhelyek, viszont a köztársasági válságstáb korábban meghozott döntése értelmében 21 óra után csak a benzinkutak és a gyógyszertárak tarthatnak nyitva. Emlékeztetőül: a válságstáb holnap életbe lépő intézkedései szerint 18 órakor bezárnak az éttermek, kávézók, klubok, bárok, fogadóirodák és bevásárlóközpontok. Valószínűleg emiatt egyre kevesebben fognak az esti séta mellett dönteni Szabadkán.