2024. április 25., csütörtök

Csörgőfák a babáknak

Bácskossuthfalván 39 facsemetével gazdagodott az Új életek fasora

Harmadik alkalommal szervezte meg a bácskossuthfalvi Írisz Virágkedvelők és Környezetvédők Egyesülete a megmozdulást, amelynek keretében valamennyi, a múlt évben világra jött falubeli kisbaba részére facsemetét ültettek el. Az ünnepélyes átadás pillanatában a léggömbbel díszített, névre szóló táblával ellátott facsemeték mellett a szervezet tagsága nevében az Írisz elnök asszonya, Dávid Kornélia, a kezdeményezés ötletgazdája köszöntötte a jelenlévőket.

– Az idén a 2019-ben született gyermekek fáival folytatódik a Bajsai úton az Új életek fasora, 22 kislány és 17 kisfiú facsemetéje gyarapítja ezúttal a kezdeményezésünket. Akciónk célja, hogy a kicsinyek mindig tisztában legyenek azzal, hogy ahogy fákat, úgy őket is ide, szeretett kisfalunkba húzzák a gyökereik. Reménykedünk és buzdítsuk is őket, hogy itt éljenek boldogan, családjaik körében. A hársfák után ezúttal a nagyon dekoratív és szívós, szintén kevés gondozást igénylő, de alacsonyabb növésű csörgőfák kerültek a földbe a hársfák helyett, hiszen a fasor felett villamosvezeték húzódik. Szeretnénk megköszönni, hogy eleget tettek a meghívásnak, és reméljük örömmel fogják figyelni a csörgőfacsemetéknek a növekedését. A meghívókkal mindenkinek átadtunk egy kis locsolókannát, és szeretnénk ha gyermekeikkel közösen néha időt szakítanának – elsősorban a nyári, aszályosabb időszakban – arra, hogy erre járjanak, és megöntözzék a fácskájukat – mondta egyebek mellett Dávid Kornélia, aki elárulta azt is, hogy az Írisz tagsága a korábbi évekhez hasonlóan Topolya község pályázatán nyert eszközökből vásárolta meg a csemetéket. Köszöntőbeszédében háláját fejezte ki Nagy Simonnak, a Moravicai Önkéntes Tűzoltó Testület elnökének is, aki előkészítette a fák ültetését, majd a Standard Közvállalat munkásainak, akik közreműködtek az ültetésben. A névre szóló táblácskák elkészítését Mrvelj Anto és családja vállalta ezúttal is magára. Az idén egy kis újítást is sikerült bevezetni, Seffer Lajos közreműködésével az évszámot jelző táblával lehet majd ezután könnyebben áttekinteni a gyermekek születési évét.

– Mi valóban szerencsések lehetünk, hogy egészségesebb közegben, falun élünk, de nekünk is kötelezettségünk, hogy odafigyeljünk a környezetünk védelmére, hogy minél később következzen be a globális felmelegedés folyamata. Ezért is hívjuk fel a kedves szülők figyelmét, hogy valamennyi kivágott fa helyére legalább egy facsemetét ültessenek el, és gyermeküket is ebben a szellemiségben neveljék. Mi csak egy porszem vagyunk a gépezetben, de ha mindannyian odafigyelünk a környezetünkre, akkor nincs mitől félnünk – hangsúlyozta beszédében Dávid Kornélia.

Az idén az Új életek fasorában születési sorrend szerint a következő babák részére ültettek facsemetét: Fekete Oliver, Kovács István, Fodor Maja, Mádi Masa, Juhász Léna Mirella, Oláh Domos István, Vass Vivien, Jovanović Vanja Vesna, Kovács Viktória, Mester Noel, Zubán Lilien, Radojčić Milana, Kancsár Krisztián, Jeges Kristóf, Crnkovity Balázs, Toma Heléna, Mrvelj Mira, Seffer Zoé, Iván Borbély Adél, Jovanović Željko, Vízi Viktor, Seffer Emma, Polacsek Izidóra, Szabolcski Ármin, Bencsik Merida, Benárik Attila, Kovács Maja, Hallgató Olivér, Zajác Emina, Bánszki Fodor Hanna, Urbán Léna, Daróci Zselyke.