2024. március 28., csütörtök

Zentai alkotás a legjobbak között

Több mint 500 pályamű érkezett a Határtalanul program rajzpályázatára – Lehet szavazni a közönségdíjasra

A magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága ez év októberében hirdette meg a Határtalanul programhoz kapcsolódó kreatív rajzpályázatot. A felhívásra csaknem 500 pályamű érkezett az anyaországból és a határon túlról. Az érdeklődők saját készítésű rajzzal, festménnyel, fotóval, fotómontázzsal pályázhattak a Magyarok a Kárpát-medencében témára. A pályázati feltételek között szerepelt az is, hogy a diáknak külhoni vagy magyarországi tanulói jogviszonnyal kell rendelkeznie.

A legjobb 30 alkotás között van a zentai Szabó Bernadett Mintha csak tegnap lett volna című pályamunkája, amellyel az ötödik helyezést sikerült elérnie.

A zsűri a beérkezett munkák közül kiválasztotta a legjobb háromszázötven alkotást. A pályázat közönségdíjasára december 14-éig lehet szavazni a Határtalanul 2020 Facebook-oldalon, továbbá a díjátadóról készült YouTube-videó alatt.

A legjobb 350 pályamunka között vajdasági magyar diákok alkotásai is helyet kaptak. A fotók és fotómontázsok között találjuk a csókai Báló Andor Kitti és Khaleesi című munkáját. A palicsi Bognár Nóra a Tör-tén-elem 1 és a Tör-tén-elem 2 című fotóival jutott be, a temerini Bujdosó Márk pedig egy fotómontázst küldött be a települése nevezetességeiről. Kormányos Rebeka a Topolyai-tóról készült fotója is, valamint a horgosi Miskolci Dávid három alkotása is a legjobb 350 pályaműben van. A temerini Szabó Dianna Vízben ázott emlékek 1-2 című munkái is bekerültek, valamint a tóthfalusi Szabó Dorina Szebb jövő 1-2 című fotói is. Ugyanígy a moholi Harmat Edina Számomra a magyarság című, továbbá a szabadkai Polyákovity Szilvia Barátok-Összetartozás, illetve Móra Ágota Kétnyelvűség című műve is szerepel a legjobb pályaművek között.

A képzőművészeti alkotások között találjuk a zentai Bicskei Titanilla Betyár a havas Kárpát-medencében nevű munkáját, valamint a zentagunarasi Bodor Dorottya A szálláson és a Naplemente című műveit. A szabadkai Papp Tamás a Magyar uralkodók a Kárpát-medencében című rajzával, és a szintén szabadkai Papp Albert pedig a Csodaszarvas és a Honfoglalás című alkotásaival jutott be. A csantavéri Vékony Dominik munkáját is pozitívan értékelte a zsűri, illetve a kisoroszi Csíszár Emanuéla Szőlőtaposás című rajzát is. A szabadkai Fehér Noémi Darabokban című alkotása is a legjobb háromszázötven között van, és a zombori Kistót Ramóna három munkája is sikeresen szerepelt a pályázaton.