2024. március 28., csütörtök

Elkezdődött a célzott tesztelés Magyarországon

Fotó: Beta/AP

Fotó: Beta/AP

Elkezdődött a célzott tesztelés Magyarországon is, ez elsősorban azokat a csoportokat és közösségeket érinti, akiknél felmerülhet a fertőződés esélye – közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs hétfői online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília elmondta, a szociális dolgozókat már pénteken elkezdték tesztelni, hétfőn pedig az óvónők, a pedagógusok és az egészségügyi dolgozók szűrése kezdődött meg.

Hozzátette, a szociális, illetve az egészségügyi intézményekben dolgozók a foglalkozás-egészségügyi orvos segítségével végeztethetik el az antigénalapú gyorsteszthez szükséges mintavételt, az oktatási intézményekben pedig ehhez a feladathoz tesztelőcsapatokat biztosítanak. A team két orvostanhallgatóból és egy adminisztrátorból áll.

Hozzátette: az antigénalapú gyorsteszthez is garatmintát vesznek. Az eredmény 15-20 percen belül megvan, és ha a teszt pozitív, a már megszokott járványügyi intézkedés kezdődik el az érintettnél és környezeténél.

AZ ÉV ELEJÉN OLTÁS

Müller Cecília elmondta azt is, hogy a világban mintegy 170 tudományos műhelyben folyik intenzív munka a koronavírus elleni vakcinák kifejlesztésére. Nagy valószínűséggel egyszerre többféle – eltérő hatásmechanizmusú és gyártási technológiájú – oltóanyag kerül majd piacra. A befutó készítmények közül már lesz olyan, amellyel decemberben oltani lehet, de a védőoltások tömeges beadása a jövő év első negyedévére várható – mondta.

A szezonális influenza elleni védőoltással kapcsolatban közölte: a vakcinakészletet folyamatosan figyelemmel kísérik. Az adatok szerint a felnőtteknek adható, háromkomponensű oltóanyag első szállítmányának 74 százalékát már beadták a kérelmezőknek, és ebből másodszor is szállítottak már. A gyerekeknek adható (négykomponensű) oltóanyagból 20 százalékot használtak már fel – hangsúlyozta, arra kérve a szülőket, hogy november végéig jelezzék a gyerekorvosnak oltási igényüket, mert ha ebből a vakcinából nem fogyna el minden adag, akkor felszabadítják a felnőtteknek.

Kérdésre válaszolva Müller Cecília azt felelte, nem valószínű, hogy a járvány alábbhagy a hideg időjárás miatt, valószínűleg megmarad a vírus fertőzőképessége.

KEVESEBB FERTŐZÖTT

A tisztifőorvos elmondta, hogy továbbra is sok koronavírus-fertőzöttet ápolnak kórházban, bár az európai és magyarországi adatokból az látszik, hogy picit csökken az emelkedés mértéke.

Jelenleg 7461 embert ápolnak Magyarországon koronavírus-fertőzéssel kórházban, közülük 627-en szorulnak lélegeztetőgépre. „Ez azért még magas, jelentős szám” – fogalmazott.

A koronavirus.gov.hu hétfőn azt közölte, hogy a vírus okozta következményekben meghalt 91, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 3334 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést. Ez a szám alacsonyabb az elmúlt hét adataitól.

A HÉT VÉDEKEZÉSI AKCIÓJA

A tömeges, célzott koronavírus-tesztelés megindítását, valamint az iskolák működésének megvédését nevezte a hét nagy védekezési akciójának Orbán Viktor miniszterelnök a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs hétfő reggeli ülése után a Facebook-oldalán közzétett videóban.

„Küzdünk az iskolákban és az óvodákban, hogy ne kelljen őket bezárni” – nyilatkozta a kormányfő, hangsúlyozva: múlt héten az oktatási rendszer derekasan állta a próbát, és jók a remények, hogy ez ezen a héten sem változik meg.

A célzott, tömeges teszteléssel kapcsolatban Orbán Viktor kifejtette: 47 ezren dolgoznak szociális intézményekben és 191 ezren oktatási intézményekben, és bár a tesztelés önkéntes, biztosan sokan fognak jelentkezni. Így annak érdekében, hogy a teszteket le tudják venni, kétezer egyetemi hallgatót is munkába állítottak – közölte.