2024. április 19., péntek

Pert nyert a VOA Bannon embere ellen

Trump szócsövévé szerették volna változtatni az állami műsorszolgáltatót

A washingtoni szövetségi bíró az Amerika Hangja (VOA) állami műsorszolgáltató felfüggesztett vezetőinek adott igazat a fenntartó ügynökséggel szembeni perükben – jelentette szombaton az AP hírügynökség.

A VOA öt munkatársa azzal vádolta meg az ügynökség vezetését, hogy Donald Trump szócsövévé akarja változtatni az állami fenntartású nemzetközi tévét és rádiót. A főváros, Washington szövetségi bíróságához benyújtott kereset szerint a U. S. Agency for Global Media (USAGM) vezetője, Michael Pack és tanácsadói megszegték az úgynevezett tűzfaltörvényt, amelynek célja a II. világháború alatt létrehozott VOA függetlenségének és politikai befolyástól való mentességének biztosítása – ez tiltja, hogy a fenntartó személyügyi döntéseket hozzon, és beleszóljon a szakmai munkába, szerkesztésbe. Pack a keresetre válaszul azt állította, hogy a tűzfaltörvény tévesen tiltja meg neki a műsorszerkesztésbe való beleszólást, „megnehezíti ügynöksége számára az irányítást”.

Az amerikai Nemzeti Közszolgálati Rádió a kereset beadásakor megszólaltatott egy jogászt, aki elmondta, hogy a felperesek több olyan fontos alapelvért küzdenek, amelyet az alkotmány első kiegészítése tartalmaz. Beryl Howell bíró is az alkotmány első kiegészítésére hivatkozott ítéletében, és megtiltotta az ügynökségvezetőnek, hogy személyi döntéseket hozzon a VOA-nál, közvetlenül kommunikáljon újságíróival, valamint hogy vizsgálatokat folytasson a médiatartalommal vagy egyes újságírókkal kapcsolatban.

Pack, aki júniusban vette át az USAGM vezetését, nyomban (júliusban) vizsgálatot indított egy Joe Bidenről szóló videosorozat ügyében, mert elfogultnak tartotta azt. Fegyelmi eljárással fenyegette meg a szerkesztőket. A konzervatív szemléletű rendező Trump támogatója és az elnök egykori tanácsadójának, Steve Bannonnak a szövetségese.