2024. március 28., csütörtök

Nem pénzbeli támogatás, de támogatás

Ki rendelte meg a júniusi választás bojkottjára felszólító reklámfilmeket?

A választások bojkottjára felszólító reklámfilmeket, amelyek mintegy 400-szor jelentek meg az N1 és a Nova S televíziók reklámblokkjában, nem az ellenzéki pártok fizették, hanem a JSP produkció, amely Jovana Polić tulajdonában van – jelenttette meg legújabb feltárásában a Szerbiai Oknyomozó Újságírói Központ (CINS). A szervezet rámutat, hogy bár Polić azt állította, hogy a reklámfilmeknek nincs közük az ellenzéki pártokhoz, és így a Korrupcióellenes Ügynökség hatáskörén kívül maradnak, az ellenzéki pártoknak ezt az éves pénzügyi jelentésükben várhatóan fel kell majd valamilyen módon tüntetniük.

Az oknyomozó újságírói központ rámutat arra, hogy azokat a reklámfilmeket, amelyeknek a jelmondata az volt, hogy „Az egyedüli mód, hogy ne szavazz Vučićra az, ha nem szavazol”, először az N1 televízión láthatták a nézők június elején, de nemsokára az elektronikus médiát szabályozó testület, a REM letiltotta őket. Nem sokkal később újabb reklámfilm jelent meg: „Egyedüli módja annak, hogy ne a hatalomra szavazz, ha nem szavazol” jelmondattal,  s ezt a REM azzal az indokkal tiltotta le, hogy nem tudni, ki a hirdetés megrendelője, így nem lehet meghatározni, hogy joga van-e politikai hirdetésre. Bár a testület kérte az említett televíziócsatornákat, hogy adják át a hirdetés megjelölését tartalmazó nyilatkozatot, erre nem került sor, mégis azt írták a jelentésbe, hogy a megrendelő a Szerbiáért Szövetség volt, és összesen 222-ször az N1, 180-szor pedig a Nova S adta le.

A CINS, Vladimir Tupanjac ügyvéd magyarázatára hivatkozva, rámutat ugyanakkor arra, hogy ha nem politikai párt volt a megrendelője a kampányfilmnek, hanem egy produkciós vállalat, az nem tartozik a Korrupcióellenes Ügynökség hatáskörébe, így nem kezdhet el ellenőrzési folyamatot annak kapcsán, hogy a politikai hirdetés megsértette-e a politikai aktivitások finanszírozásával foglalkozó törvényt, hiszen ezt nem párt, hanem egy magánvállalat készítette. És ha nem lehet bizonyítani a politikai szervezet és a hirdetés megrendelője közötti kapcsolatot, az csupán szabad véleménynyilvánításnak tekinthető.

Annak ellenére, hogy Jovana Polić a CINS-nek adott nyilatkozatában kiemelte, a reklámfilm 672 sugárzását fizették ki, és a filmet nem politikai megrendelésre készítették, a CINS rámutat, hogy olyan elemeket használnak a kampányfilmben, amiket a Szerbiáért Szövetség is alkalmazott a kampányidőszakban. Ugyanakkor a reklámfilm, a betiltása után felkerült a Szabadság és Igazságosság Párt (SZIP) YouTube-csatornájára is. Polić ezt azzal magyarázta, hogy bárki felhasználhatta, mivel elérhetővé tették mindenki számára. Dragan Đilas, a SZIP elnöke is cáfolta, hogy bármi közük lett volna a reklámfilm elkészítéséhez, és kiemelte, hogy ők azért tették a filmet elérhetővé, mert a REM letiltotta.

A CINS-nek ugyanakkor a Korrupcióellenes Ügynökség kiemelte, attól függetlenül, hogy a reklámfilmet nem politikai párt megrendelésére készítették, de azzal, hogy odaajándékozták egy pártnak használatra, még ha nem is pénzzel, de támogatták a politikai párt tevékenységét, vagyis a párt köteles lesz ezt is kimutatni az éves pénzügyi jelentésében.

A CINS illetékese, elemezve a kampány idején fizetett reklámokat elmondta, a Polić cége által fizetett reklámfilm több mint 400-szori sugárzása összesen 1,2 millió dinárba került. Ez közel sem érte el azt az összeget, amennyit a Szerb Haladó Párt fizetett az N1 televíziónak. Ugyanis a 28 leadott üzenetért 3,9 millió dinárt fizetett, az Egyesült Demokratikus Szerbia pedig 20 reklámfilmért 3,3 millió dinárt adott. Az alacsonyabb árakat azzal magyarázzák, hogy a bojkott mellett érvelő reklámfilmeket nem tekintették a politikai kampány részeként, a CINS azonban nem kapott betekintést a szerződésekbe.