2024. április 16., kedd

Az EU hosszútávú békét és fejlődést jelent

Ana Brnabić szerb miniszterelnök és Várhelyi Olivér, az Európai Unió bővítésért felelős biztosa ma a Belgrádi Gazdasági Fórum keretében tárgyalva egyetértett abban, hogy a Nyugat-Balkán EU-csatlakozása a régiónak hosszútávú békét és fejlődést biztosítana.

– Az EU a béke projektuma, ebben a tekintetben az emberiség legsikeresebb projektuma. Hét évtizede békét biztosít a kontinensnek, ami fejlődéssel, stabilitással és magasabb életminőséggel jár együtt - fogalmazott Ana Brnabić, hozzátéve, az EU a Nyugat-Balkánnak is megadná a béke lehetőségét, valamint, hogy maga mögött hagyja a múltat, és fejlődésnek induljon.

Brnabić rámutatott, Szerbia célja, hogy 2024-ig minden fontos reformot megvalósítson, 2025-ben pedig felvételt nyerjen az EU-tagállamok sorába. – Talán ambíciózusan hangzik, de megvalósítható célnak tartom ezt. Szerbiának ez az érdeke, emellett azonos az értékrendünk, gazdaságilag pedig máris az Unió része vagyunk - mondta a minisztrelnök, hozzátéve, az új szerb kormány minden korábbinál jobban fog törekedni a jogállamiság követelményeinek betartására.

Várhelyi Olivér uniós biztos elmondta, egy olyan ország, amelynek már tagállamok a szomszédai, szintén csak ezt a jövőt tűzheti ki célnak, hogy része legyen az EU-nak, annak piacát és demokratikus rendszerét beleértve. – Ebből az okból kifolyólag is elkötelezettek vagyunk a teljes régió biztonsága és fejlődése mellett. A gyorsított bővítési folyamat mindkét fél érdeke - mutatott rá a biztos.

Várhelyi azt is elárulta, hogy a Belgrád-Pristina párbeszédet is meg kell oldani a szerb csatlakozás előtt.