2024. április 20., szombat
KORONAVÍRUS VAJDASÁGBAN

Ada kivételével a tartomány minden községében rendkívüli a helyzet

A Vajdasági Közegészségügyi Intézet közleménye szerint a tartomány minden községében rendkívüli a helyzet, kivételt csupán Ada képez. Az intézet adatai szerint a tartományban a hétvégén rekordot jelentő, 2117 fertőzöttet azonosítottak.

A legtöbb beteget továbbra is Újvidéken diagnosztizálják, 677 esetet azonosítottak. A tartományban összesen 15.651 aktív fertőzöttet tartanak nyilván, ám a szakemberek szerint a valós szám ennél jóval nagyobb lehet. A közlemény leszögezi, hogy a helyzet tovább romolhat, és az egészségügyi rendszer rendkívül terhelt.

Marijan Ivanuša, az Egészségügyi Világszervezet szerbiai irodavezetője az N1-nek kijelentette, hogy Szerbia közel jár az ország lebénulásához, de a kedvezőtlen eredmények ellenére ez a nap még nem jött el.

Dr. Predrag Kon, az országos válságtörzs legismertebb tagja ma kijelentette, hogy szóba sem került Irinej pátriárka temetésének betiltása, csupán az óvintézkedések betartását kérték. Ő is a televízión követte az eseményeket, és meggyőződhetett, hogy az államvezetésen kívül a megjelentek sok esetben nem tartották tiszteletben az előírtakat, aminek egy héten belül meglátjuk az eredményét.

Branislav Tiodorović járványügyi szakember ugyanakkor arra intett, hogy felejtsük el a szilveszterezést, ha netán terveztünk is valamit, mert a vírus jelen van, és a védőoltás érkeztével sem tűnik el azonnal, lehetetlen ugyanis Szerbia teljes lakosságát egyidejűleg beoltani. Szerinte a járvány terjedése várhatóan a hónap végéig akár enyhén lassulhat is, de decemberben is előfordulhatnak ingadozások.