2024. március 29., péntek

„Ígéretemet betarthattam!”

Az ÚDE folytonossága szavatolt – Dr. Pataj Aranka Alapítvány létesül

Az emberséges kiállás, az időigényes küzdelem meghozta az eredményét: az Újvidéki Diáksegélyező Egyesület (ÚDE) folytonossága továbbra is szavatolt. A minap megtörtént a szükséges módosítások értelmében az új bejegyzése is a Gazdasági Nyilvántartási Ügynökségben (az APR-ben).  Az ÚDE  alapszabályainak fő céljaihoz maradéktalanul ragaszkodó tagok, valamint a szép emlékű néhai dr. Pataj Aranka hagyatékának végakarata szerint is, a diákok megsegítését tartották  szem előtt mindvégig – hangzott el a közelmúltban a katolikus plébánia hittantermében megtartott tisztújító közgyűlésen.

Ezt megelőzően Matuska Márton, az ÚDE eddigi elnöke lemondott tisztségéről, mivel Magyarországra költözik, ahol családja is él. A Darányi-telepen, a Romanov étteremben, a Magyar Nemzeti Tanács támogatásával, ünnepélyesen megtartott összejövetel kezdetén egy perces kegyeletadással tisztelegtek a jelenlevők mindazok emlékének, akik az elmúlt időszakban, a legnehezebb – a háború, a veszélyeztetettség, a bizonytalanság, a nincstelenség terhelte – években folyamatosan támogatták az ÚDE nemes tevékenységét. Mint elhangzott, lezárult egy korszak, és egy új kezdődik. A jelenlevő, rendszeres segélyben részesült, oklevelet szerzett diákok megköszönték az ÚDE-től kapott támogatást. Valamennyien kiemelték, a segély jelentősen megkönnyítette anyagi helyzetüket a tanulmányaik során.

A civil szervezetekre vonatkozó törvényes előírásoknak megfelelően hirdette meg az ÚDE a nyilvános tisztújító közgyűlését, és tartotta meg azt október 26-án, 22 tag jelenlétében. Miután felmentették az eddigi elnököt és a vezetőséget, szorgalmazták az ÚDE pecsétjének és archívumának mielőbbi átvételét a további, határidős kötelezettségek lebonyolítására, elsősorban az ÚDE bejegyzésére és a dr. Pataj Aranka hagyatékának rendezésére vonatkozóan. Gaudényi Matild, a hagyaték kezelésének felhatalmazottja tájékoztatta a jelenlevőket, hogy két tanú jelenlétében Matuska Márton visszaadta az orvosnő hagyatékának pénzbeli részét: a tizenhétezer eurót az ÚDE-nek. A belvárosban lévő ingatlan ügye is jó irányban halad, várhatóan hamarosan rendeződik a beruházóval, és azzal is az ÚDE rendelkezik.

A szükségszerű változtatások miatt módosította a tagság az ÚDE alapszabályát. Visszakerült a rendelkezésbe az egyházak meghatározó szerepe is. Abban az esetben, ha megszűnne az ÚDE, a vagyonával a római katolikus egyház újvidéki plébániája és a maradéki református egyházközség rendelkezne. Határoztak arról is, hogy az ÚDE létrehozza a Dr. Pataj Aranka Alapítványt, az örökhagyó végakaratában megfogalmazottakkal összhangban. Az ÚDE évi tagságdíja a jövőben legkevesebb 1200 dinár lesz.

A jelenlévők nagy többséggel Gaudényi Matildot választották meg az ÚDE új elnökének. A kuratórium tagjai: dr. Tarján László, Habram Judit, dr. Burány Nándor, dr. Lendák Imre és Stanyó Tóth Gizella. A felügyelőbizottságba Kraszulyák Zalánt, Sóti Gabriellát és Szedlár Ágnest választották. Valamennyien megköszönték a bizalmat. Gaudényi elnök asszony ismételten hangsúlyozta: „Az Újvidéki Diáksegélyező Egyesület továbbra is tevékenykedik. Szükség van rá, mindig lesz olyan tanuló, aki igényli az anyagi támogatást. Örülök, hogy sikerült biztosítanunk az ÚDE folytonosságát, és, hogy a néhai dr. Pataj Aranka iránti ígéretemet betarthattam, teljesítettem a vállalt kötelezettséget. Voltak segítőim, ez is bizonyíték, hogy a végén a jó győzedelmeskedhet, ha valamennyien összefogunk.

 Köszönet érte.” Az ÚDE megmaradásához jelentősen hozzájárult Nagy Margit, az Apáczai Diákotthon igazgatója, a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének korábbi elnöke, jelenleg tiszteletbeli elnöke.

A napokban megtörtént a pecsét átvétele is. A korábbi, meglévő archívumot pedig az eddigi elnök, Matuska Márton szava szerint, a Zentai Diáksegélyező Egyesületnek adták át a múlt évben.

@sz = S.T.G.