2024. március 28., csütörtök

Hat állami nagyvállalatot privatizálnak

A pancsovai Kőolaj-finomító legkorszerűbb részlegének minapi átadásakor jelentette be az államfő, hogy az orosz partnerek segítségével megoldódni látszik a Petrohemija privatizálásának kérdése. A Blic napilap értesülései szerint hamarosan további öt állami vállalat, a vranjei Simpo és a Yumco, a belgrádi Lasta, a kruševaci Trayal, valamint a nagykikindai metanol- és ecetgyár (MSK) magánosítása is napirendre kerül, ami azt jelentené, hogy a következő hónapokban új tulajdonos venné birtokába az összesen mintegy 6000 munkást foglalkoztató cégeket.

Ezekben jutott el legtovább a privatizációs eljárás körüli tevékenység, így némelyikben már az év végén vagy a jövő év elején kezdetét vehetné a tulajdonosváltás folyamata.

A korábbi, majdnem 600 állami vállalat közül 78 van még mindig a köztársaság tulajdonában, ezek közül próbálnak mihamarabb megszabadulni néhánytól. Egyes esetekben versenypályázatot írnak ki, más cégek számára igyekeznek stratégiai partnert találni. A Gazdasági Minisztérium becslései szerint a felsorolt 6 vállalaton kívül még csaknem 30-ban lehetne megkezdeni a magánosítási eljárást, a többi mintegy 40 számára csődeljárás útján találhatnak új gazdát. Eladásuk szükségszerű, de a vállalatokban arra figyelmeztetnek, hogy a tranzakció során az értékesítési áron túl oda kell figyelni a munkások és ezzel együtt sok-sok család további sorsára is. Ebben reménykednek az ott dolgozók is, hiszen csak a privatizáláshoz legközelebb álló üzemekben 6000 ember dolgozik: a Petrohemijában 1320, a Simpóban 1418, a Yumcóban 2040, a Lastában 1995, a Trayalban 1108, a nagykikindai MSK-ban 538. Kormányforrások szerint mindegyik vállalat iránt van érdeklődő. Nagyobb részük, noha veszteséges, az előre elkészített átszervezési terv szerint működik, de természetesen csak a nyilvános felhívás közzététele után derül ki, melyik vonzó a vevők számára, s melyik nem. Az állam számára fontos, hogy bár a legnagyobbak mihamarabb elkeljenek, ezt sürgeti a Nemzetközi Valutaalap is, különösen a Lasta és a nagykikindai ecetgyár esetében.

Ljubomir Madžar ismert közgazdász szerint is végső ideje rendezni e vállalatok sorsát. Mint mondja, a magánosításkor az árnak nem kell kulcsfontosságúnak lennie, hiszen ezek az állami vállalatok amúgy is veszteségesek, nincs hát sok veszítenivaló.

,,Jó példa erre a kínaiaknak eladott Bor Bányászati és Kohászati Központ, melynek privatizálása hatalmas megkönnyebbülés volt az állam számára. Hasonlóképpen élnénk meg ezeknek a vállalatoknak az eladását is, mivel nem kizárt, hogy vannak vállalkozóink, akik a veszteségeseket is képesek lennének jövedelmező cégekké alakítani” – mondta Madžar.