2024. március 29., péntek

A divatipar az egyik legnagyobb környezetszennyező a világon

Az ENSZ szerint önmagában ez az iparág felelős a szennyvíz 20% -áért és a hulladék 10% -áért globálisan.

2000 és 2015 között a ruházati termelés csaknem kétszeresére nőtt, több mint 100 milliárd tonnát tett ki világszerte. A textil nagy részét olyan országokban készítik, ahol nem ügyelnek az ökológiai szempontokra.

Egy nemzetközi civil szervezet, amely 19 független jótékonysági szervezetet egyesít, próbálja felhívni a figyelmet erre a problémára.

– Ez több szén-dioxid-kibocsátást eredményez, mint a repülés és a hajózás együttesen. Hihetetlen mennyiség. Nagy gond az is, hogy sok vizet használnak föl. Például 13 év alatt innánk meg annyi vizet, amennyit egy farmer és egy póló készítéséhez használnak – magyarázta Fee Gilfeather, az Oxfam szakértője.

– Nemcsak a ruházat a gond, hanem a csomagolás és a szállítás az eladás helyére – tette hozzá Laura Antonia Jordan, a brit Grazia egyik igazgatója.

Tavaly több olyan fast fashion márka, mint például a H&M és a Zarát tulajdonló „Inditex” aláírta az éghajlatváltozásról szóló divatipari chartát, és ígéretet tett arra, hogy 2030-ig 30% -kal csökkenti a kibocsátást.

– A Fashion Revolution nem tesz különbséget az olcsóbb és a luxuságazat között. Úgy gondoljuk, hogy a divatipar egészét és különösen az iparág óriásait kell cselekvésre felszólítanunk – vélte Orsola De Castro, a mozgalom társalapítója.

– A probléma a teljes textiliparban fennáll. A fast fashion arra ösztönözte az embereket, hogy a ruhákat dobják ki. De a termelési rendszer és az ellátási lánc problémái ugyanolyanok a luxus ágazatban, mint az olcsóbban. Tehát mindenkinek mérlegelnie kell, milyen hatást gyakorol a környezetre – figyelmeztetett az Oxfam szakértője.

Madridban a COP25-találkozón a kereskedők és ipari csoportok levonják a konklúziókat a divatipari chartából (Ficca). A megállapodást tavaly 43 vállalat írta alá.