2024. március 28., csütörtök

Örök nyugalomra helyezték Irinej pátriárkát

Tegnap a belgrádi Szent Száva-székesegyházban elbúcsúztatták Irinej pátriárkát, a szerb ortodox egyház elhunyt vezetőjét. A gyászszertartáson a pravoszláv egyház képviselői mellett 16 pap is részt vett. Búcsúbeszédet Irinej Bulović bácskai püspök mondott. A szertartáson szólt az egybegyűltekhez Aleksandar Vučić államfő is, akit Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke is elkísért. A bejáratnál a szerb katonaság tagjai álltak. Irinej az első egyházfő, akit a templom kriptájában helyeztek örök nyugalomra.

Fotó: Beta

Fotó: Beta

A Szerbiai RTV tudósítása szerint a lakosok tegnap már sokkal fegyelmezettebben búcsúztak az egyházfőtől, mint a szombati virrasztáskor. A templom ajtaja nyitva állt a hívek előtt, akik a gyászmisét megelőzően főhajtással búcsúzhattak a pátriárka üveggel elzárt koporsója előtt. A hívek a liturgiát két óriáskivetítőn is követhették Belgrádban.

A szertartást követően a szerb pravoszláv egyház vezetőjét a Szent Száva-székesegyház alatti 250 négyzetméteres kriptában helyezték örök nyugalomra. Irinej pátriárka életében sokat tett a székesegyház felújításáért, amely szolgálatának jelképévé vált – hangzott el a gyászmisén.

Mint ismeretes, a 90 éves egyházfőt november 5-én szállították kórházba, miután pozitív lett a koronavírustesztje. Állapota szerdáig stabil volt, a csütörtöki nap folyamán azonban sokat romlott. A Szerb Pravoszláv Egyház feje pénteken 7.07 órakor hunyt el koronavírus-fertőzésben a belgrádi Karaburma Katonakórházban. A pátriárka 15 napos harc után veszítette el a küzdelmet a koronavírus ellen.

A szerb kormány háromnapos gyászt rendelt el a pátriárka halála miatt.

A temetési szertartáson Irinej Bulović bácskai ortodox püspök elmondta, a pátriárkát néha igazságtalanul ítélték el. Voltak olyanok, akik úgy vélték, hogy nem haladt eléggé a korral, mások pedig úgy gondolták, hogy olykor túlságosan engedékenynek mutatkozott. Hozzátette, Irinej pátriárka a béke embere volt.

A pátriárka koporsóját a Szent Száva-templomban zöld palást borította. Ezenkívül számos más olyan elem is volt ravatalán, amely az elhunyt pátriárka küldetéséhez kapcsolódott: kalap, bot, evangélium és kereszt. A szertartás az Elbocsátás imával ért véget, majd az elhunyt Irinej pátriárkának szentelt patriarchális szolgálat következett, amelyet Hrizosztom metropolita vezetett a püspökök közreműködésével. Hrizosztom beszédében méltatta az elhunyt pátriárka munkásságát. Jó természet és úri mértékletesség jellemezte, Isten szeretetéről és jóságáról tett tanúbizonyságot – emelte ki a metropolita.

Aleksandar Vučić szerb államfő a pátriárka végső nyugalomra helyezése előtt elmondta, hogy Irinej szerényen ment el, mint ahogyan az egész életét is a szerénység jellemezte.

– Úgy hunyta le a szemét, ahogyan élt is. Békében önmagával és Istennel, az egyházzal, az emberekkel. Békében a saját életével, amelyet Istennek szentelt, már gyermekkora óta –  emelte ki az államfő.

Irinej utódjának megválasztásáig feladatait a Szent Püspöki Zsinat látja el, amelynek elnöke a vasárnapi temetési szertartást vezető Hrizosztom metropolita. Az új pátriárka megválasztása legkésőbb a megüresedés napjától számított három hónapon belül megtörténik.