2024. április 25., csütörtök

Négy éve tűnt el Barbara

Négy éve, november 25-én este Vitéz Barbara a zentai Tisza-hídra ment két fiú kíséretében, azóta nincs semmi biztos hír arról, hogy hová tűnt a 15 éves diáklány. Valóban a Tiszába esett, és nyomtalanul eltűnt?

Az eltűnt lány szülei, Vitéz Endre és Melinda mind a mai napig meg vannak róla győződve, hogy a lányuk nem veszett a folyóba. Akkor hol van? Miért nem adott életjelet magáról? Miért eredménytelen az utána való nemzetközi körözés? Az évek során többen, több országban is látni vélték a 157 cm magas, 47 kg-os, szőke félhosszú hajú, barna szemű Barbarát, de ezek a híresztelések nem bizonyultak valósnak. Különös ismertetőjegye, hogy egy himlőheg van a homlokán, jobb szemöldöke fölött pedig egy szemölcs. Eltűnése előtt zöldes kabátban, fekete blúzban, kék koptatott farmernadrágban, barna bakancsban volt. Amennyiben valóban életben van, minden bizonnyal nem így néz ki. Barbara eltűnése nyomán az Europol és az Interpol is körözést adott ki, keresték, de mindhiába.

A rendőrségi források szerint csak annyi bizonyos, hogy az időközben nagykorúvá vált két fiatalember a tragédia éjszakáján valóban Barbara társaságában volt. A fiatalok előre megbeszélt helyen találkoztak, és a hídra mentek. Lemásztak a vaslétrán a sínpár és az úttest alá, ezzel a hídláb tetején találták magukat a sötét éjszakában. Veszélyes játékot játszottak, semmilyen fogódzó, kapaszkodó nincs a hídláb peremén, elég egy rossz mozdulat, és máris a jéghideg folyóba zuhanhat, aki ide merészkedik. Barbara állítólag megcsúszott, és az alig 4-5 fokos, hideg vízbe esett, majd nyomtalanul eltűnt a folyóban.

A kamaszvirtus életveszélyes helyzetet teremtett. Hogy miért csatlakozott Barbara a két „hősködő” fiatalemberhez? Bizonyítani akarta, hogy nem fél a sötétben a valódi életveszélytől? Barbara állítólag megcsúszott. Netán véletlenül meglökték? Talán sohasem derülnek ki a tragikus baleset részletei. Amíg nincsenek meg a lány földi maradványai, csak feltételezni lehet, hogy a hídlábról valóban a mélybe zuhant, és a hideg folyó hullámai örökre elnyelték.

Abból, hogy a rendőrség nem gyanúsította meg erőszakos cselekmény elkövetésével a Barbara társaságában tartózkodó két fiatalembert, az szűrhető le, hogy kizártnak tartják, hogy a szerencsétlenül járt lány erőszakos cselekmény áldozatává vált. A lány szülei az elmúlt években minden követ megmozgattak, hogy lányuk ügyében megtudják az igazságok. A rendőrség és az ügyészség viszonyulását az ügyhöz többször is kifogásolták, és szóvá tették a médiában.

A rendőrség állítólag szabályosan lefolytatta a két fiú hazugságdetektoros kihallgatását. De hogy mire jutottak, arról nem közöltek semmit a gyászba borult szülőkkel. A hazugságdetektoros vizsgálatot állítólag szerb nyelven folytatták le fordító bevonásával, ami már kétségessé teszi a vizsgálat hitelességét.