2024. április 19., péntek

Újvidéken, a Teleföldön

Pénteken véget ért a Petőfi-napok kulturális eseménysorozat – csütörtökön délután Smit Edit legutóbbi, Teleföldön című kötetét mutatták be

Nem hagyományos keretek között zajlott az idén a Petőfi-napok rendezvénysorozat. A fokozott járványhelyzet miatt az intézkedések betartásával összhangban, kisebb létszámű közönség előtt tartották meg az eseményeket, a programokat, amelyeket online is lehetett követni. A Mimóza kézimunkacsoport és a PeArt művészcsoport kiállítását a Petőfi Sándor MMK Facebook-profilján keresztül tekinthették/tekinthetik meg az érdeklődők.

A Petőfi-napok utolsó előtti napján, csütörtökön délután Smit Edit Teleföldön című verseskötetét mutatták be a zEtna Kiadó közreműködésével. Az eseményen a szerzőn kívül jelen volt Butterer Kiss Márta, a kötet illusztrátora, valamint Beszédes István, a zEtna kiadó szerkesztője is, aki elmondta, hogy a könyvben szereplő költemények közül több kedvence is van. – A kötet bátran boncolgatja a női lét különböző dimenzióit. Találunk benne egyfajta családtörténetet is, de benne van kissé Jákob lajtorjájának a női oldala, ahol a létra közepén megtaláljuk a költőnőt, aki képeket rögzít, de ez persze csak az egyik értelmezési mód. Ezmellett kulturális mitológiai vonatkozásokkal is találkozunk, ugyanakkor a pillanat megragadására is jól reagál a szerző – mondta el a könyv kiadójának szerkesztője.

Smit Edit valamikor 2015-2016-ban kezdte publikálni azokat a verseket, amelyek a kötetben helyet kaptak. A Teleföldön gyűjtemény fontos, visszatérő eleme a Hold, mint a női princípium megtestesítője, ez a koncepció adja a kötet gerincét. A szerző szerint a líra iránti igény mindaddig nem hal ki, amíg az embereknek érzéseik vannak.
– Az alkotó a művén keresztül kifejezi önmagát, ugyanakkor a világot is értelmezi, illetve egy saját értelmezést formál az alkotáson keresztül. Erre mindig szükség lesz, mert az emberek meg akarják érteni, hogy mi történik körülöttük, a kortársak pedig mindig arra fognak reflektálni, amiben jelenleg épp vagyunk.

A könyv illusztrátora, Butterer Kiss Márta, a nagykikindai származású újvidéki festő és pedagógus. – Az illusztrációk minél hangulatosabb elkészítéséhez el kellett olvasnom a verseket, amikor valamit nem értettem, telefonon egyeztettünk. A címoldal volt a legkérdésesebb, mert a könyv címe változott az elkészülés folyamatában. Eredetileg A Hold blogja lett volna a cím, majd Teleföldönre változott, ezmiatt a borítóképen is változtatni kellett. A végeredménnyel szerintem mindannyian elégedettek vagyunk – nyilatkozta az illusztrátor.
Tegnap, a Petőfi-napok utolsó napján Fiatalok a koronavírus idején elnevezéssel tartottak beszélgetést. Az eseményen szintén korlátozott számú közönség vett részt, de élő közvetítés útján is be lehetett kapcsolódni. A vita- és az élménymegosztáson alapuló beszélgetés moderátora Vukašinović Péter volt. A faitalok megoszthatták egymással a kényszerhelyzet miatt megváltozott élményeiket, szokásaikat, gondolataikat.