2024. április 25., csütörtök

Pozitívan pozitív

Tapasztalatok az újtelepi COVID-rendelőből: meddig marad karanténban a beteg?

Múlt vasárnapi számunkban részletesen beszámoltam az újtelepi COVID-rendelőben tett három látogatásom tapasztalatairól, amikor is a második ellenőrzés során (a múlt csütörtökön) végre PCR-tesztre küldtek. Szentül meg voltam győződve, hogy negatív lesz az eredményem, hiszen lázam már 5 napja nem volt, tüneteim pedig már három napja nem voltak. Pozitívan vártam a teszt eredményét. Mint mindig, most is tévedtem.

Kedden reggel fél nyolckor már sor volt az újtelepi Covid-rendelő előtt (Fotó: Diósi Árpád)

Kedden reggel fél nyolckor már sor volt az újtelepi Covid-rendelő előtt (Fotó: Diósi Árpád)

A PCR-teszt eredményét 23 óra múlva, másnap este 10 órakor, egy sms-ben kaptam meg, amelyben értesítettek, hogy az eredmény pozitív, az eredményt ellenőrizhetem online, tartsam be a válságstáb utasításait és háztartásomban élő iskoláskorúaknak 14 nap karantént javasolnak. A kezdeti sokk után, mivel tüneteim továbbra sem voltak, csak az aggasztott és bosszantott, hogy nem tudtam, hogy a már három hete tartó otthoni fogságom után mennyi ideig kell még karanténban maradnom, és mi az eljárás további menete. A Vajdasági Közegészségügyi Intézet által küldött sms ugyanis nem közölt többet. Mivel az eredménytől függetlenül megint öt napon belül ellenőrzésre kellett mennem, lelkileg felkészültem a legrosszabbra.

Úgy döntöttem, hogy a következő, harmadik ellenőrzésemet a reggeli hét órás váltásra időzítem, hátha ekkor még kevesen vannak. Kedden reggel az újtelepi rendelőhöz megérkezve kellemetlen meglepetés fogadott: hihetetlen hosszú sor az utcán. Néhány percnyi sorban állás után, egy nővérre lettem figyelmes, aki egy füzettel a kezében a sorban állók neveit veszi fel. Miután kissé közelebb került, kiderült, hogy csak az ellenőrzésre érkező pácienseket emeli ki a sorból, akik adatfelvétel után azonnal bemehettek az egészségházba. A váróteremben egy piros szalaggal a betegektől jól elkülönített asztalnál két nővér fogadta az első ellenőrzésre érkezőket, akik a név megadása után sorszámot kaptak. A reggel nyolcra érkező pácienseknek már azt hagyták meg, hogy két óra múlva jöjjenek vissza, ez a várakozási idő fél óra múlva már 3 órára növekedett. A nővérek továbbra is név szerint hívták a pácienseket, a sorszám csupán arra jó, hogy a beteg ellenőrizni tudja, az adott időben hol tart a sor. Újdonság volt továbbá, hogy sok beteget (olyan pácienseket, akik például csak egy napja lázasok) hazaküldtek, mondván, hogy legalább három nap láz után jöjjenek vissza, ugyanis addig nem tesztelik le őket, mert a betegség korai fázisában sok a téves negatív eredmény. Emellett sok olyan páciens volt, akinek tünete sem volt.

A váróteremben a nővérek igyekeznek kellő távolságot tartani a fertőzöttektől  (Fotó: Diósi Árpád)

A váróteremben a nővérek igyekeznek kellő távolságot tartani a fertőzöttektől (Fotó: Diósi Árpád)

Ezt támasztja alá az Egészségház keddi közleménye, miszerint a páciensek 25 százaléka gyakorlatilag tünetmentesen érkezik, miközben egyre több alkalmazottjuk dolgozójuk fertőződik meg.
Az előző napokhoz képest érezhetően sokkal nagyobb rend uralkodott, és a páciensek fogadása is olajozottabban zajlott. A pácienseket az orvosok továbbra is csoportokban fogadták, amelyekbe hat első vizsgálatra érkező mellett legfeljebb 4 ellenőrzésre várót válogattak be. Háromnegyed órát sem kellett várnom, és sorra kerültem (úgy látszik, a számításom helyes volt, ellenőrzésre érdemes minél korábban érkezni), felvezettek az orvosokhoz, ahol a látottak alapján most már jobban ügyeltek arra, hogy ne legyen sok beteg egy térben. Az orvos kedvesen fogadott, a rendszerben lévő adatokat megtekintve kikérdezett, majd miután megbeszéltük, hogy több mint egy hete tünetmentes vagyok, elküldött CRP-tesztre (a szervezetben jelenlevő gyulladásos folyamatokat mutatja ki). Vérvétel és további fél órányi várakozás után újra fogadott, kiderült, hogy a CRP-értékeim tökéletesek, majd elmagyarázta, hogy amennyiben valaki COVID–19-ben betegszik meg, akkor az első tünetek után 14 nappal, valamint minimum 3 láz és tünet nélküli nap után oldják csak fel a karantént és nyilvánítják gyógyulttá a betegeket. Negatív PCR-tesztre csupán az egészségügyben dolgozóknak van szüksége. Az esetemben ez azt jelentette, hogy további 4 napot karanténban kell lennem, csak ez után mehetek vissza a rendelőbe a karantén alóli felmentésről szóló végzésért, bár úgy tűnik, ezt ma már telefonon is megtehetem. Ez abból a szempontból fontos, mert nagy a tömeg, a sorszámokkal visszaélő személyek és az ebből adódó konfliktusok miatt újból elvetették sorszámos rendszert: most, aki bemegy a váróterembe, megkérdezi, ki az utolsó, és kivárja a sorát – ha van rá idege.

Az értesítés

Az értesítés

A látottak alapján egyrészt statisztikai alapon nyilvánítanak valakit egészségessé és mentetik fel őt a karantén alól. Akit ez nem nyugtat meg, az továbbra is kérhet 6 ezer dinárért PCR-tesztet a Vajdasági Közegészségügyi Intézetben, míg a tapasztalataim alapján a gyorstesztek (legyen az vér, vagy orrból történő mintavétel) megbízhatatlanok, az utolsó teszteléskor az anitest-(vér)teszt eredményem negatív volt, ugyanakkor a PCR-tesztem pozitív, így a gyorsteszteket nem merem nyugodt szívvel ajánlani.

A történeten és a járvánnyal kapcsolatban lehet nevetni, ellenkezni és szörnyülködni. Lehet tagadni, lekicsinyíteni a vírus jelenlétének veszélyét, és félni is lehet. Nem az a probléma, hogy az ember megbetegszik, mert ugye az esetek 80 százalékában enyhe lefolyású a betegség. A probléma az, hogy a vírus rendkívül fertőzőképes, napról napra több beteg érkezik az adminisztráció miatt így is döcögősen működő egészségügyi rendszerünkbe, miközben a járvány ideje alatt egyre több orvos és nővér is megbetegszik. Emiatt pedig egyszerűen összeomolhat az egészségügy! Nem képes ellátni ezt a betegáradatot, miközben a nagy számok törvénye miatt a szabad kórházi ágyak is egyre csak fogyatkoznak. Az elmúlt 3 hétben ez játszódott le az orrom előtt, ennek voltam tanúja. Ez nem vicc, nem összeesküvés-elmélet, nem politika, ez járvány. Ezért fontos erősítenünk az immunrendszerünket és szigorúan betartanunk a szakemberek által javasolt, megelőző intézkedéseket: kevesebb társas érintkezés, kézfertőtlenítés és maszkhasználat!

Elérhetőség
Azok, akik COVID-gyanús tünetekkel terveznek orvoshoz fordulni, ezt csak az újtelepi egészségházban tehetik meg. A rendelőközpont telefonszámai: 021/4879-213, 4879-215, 4879-217, 4879-231, 4879-239 és 4879-243.