2024. április 20., szombat

Telefonon egyeztessenek a vizsgálat időpontjáról!

Topolya községben is emelkedik a koronavírussal fertőzöttek száma

Topolya községben egyelőre enyhén növekvő tendenciát mutat a Covid–19 vírussal fertőzöttek száma, illetve a betegség tüneteivel orvoshoz fordulóké. Az eddig legmegbízhatóbbnak nevezett PCR-teszt eredményei alapján az utóbbi napokban 9 egyén esetében bizonyították be egyértelműen a fertőzés tényét, akik közül a súlyosabb tünetek miatt 3, pénteken további egy beteg került a Szabadkai Közkórház Covid-osztályára. Szerdán 7-en jelentkeztek személyesen a szakambulanciában, illetve 20 segítségkérő telefonhívást kaptak, csütörtökre azonban már emelkedett ez a szám. A Covid-ambulanciában jelentkező 34 polgár esetében 13 alkalommal végezték el a gyors-, úgynevezett antigén tesztet, amely 8 esetben lett pozitív. Pénteken délig további két egyénnél mutatott ki fertőzöttséget a teszteredmény – tudtuk meg dr. Kokotović Radivojkától, a Dr. Hadzsy János Egészségház egészségügyi kérdésekkel megbízott igazgatóhelyettesétől.

- Pontos és megbízható adatot a fertőzöttek számáról képtelenség kijelenteni, hiszen vannak olyanok is, akik nem kérnek orvosi segítséget, vagy nem mutatnak tüneteket. Illetve bele kell kalkulálni, hogy a tesztekkel soha sem kaphatunk 100%-os eredményt. A topolyai egészségházban háromféle teszt van, a már korábban is végzett ferológiai teszt mellett hétfő óta a leggyorsabbnak számító antigén eljárást is alkalmazzuk. Erről azt kell tudni, hogy igen megbízható, de csupán a betegség első öt napjában alkalmazható. A PCR-teszthez is levetethetjük a vérmintát Topolyán, azzal, hogy az eredményekre várni kell. A mintákat minden reggel Szabadkára küldjük, ahol bevárják a régió többi egészségházából is a vérmintákat, és Belgrádba, a Batut Intézetbe viszik kielemeztetni. Ezt a tesztet abban az esetben végeztetjük el, ha a páciensnek nyilvánvaló Covid–19-re utaló tünetei vannak, tehát lázas, és tüdőgyulladásra utalnak a tünetei, ugyanakkor a másik két teszt eredményei negatívak. Ha a páciens szemmel láthatóan nehéz helyzetben van, akkor mindentől függetlenül, teszteredmény híján is azonnal beutaltatjuk Szabadkára, a kórházba – hangsúlyozta a doktornő, akitől megtudtuk, hogy a Covid ambulanciához fordulók megnövekedett száma miatt meghosszabbították a működési idejét.

- A Covid-tünetekkel jelentkezőket 7 és 19 óra között várjuk a szakambulanciában. Mivel rengeteg adminisztrációs feladatot kell teljesíteni, két orvos és egy nővér fogadja a betegeket. Az osztály röntgentechnikusa szintén 7 és 19 között dolgozik, mint a laboratórium is. Mivel az ambulanciában csupán két beteg tartózkodhat, ezért kérjük a polgárokat, hogy a 024 773-193-as telefonszámon egyeztessenek időpontot az ott dolgozó, az adminisztrációt és beosztást végző orvossal. Ezt azért is mondom, mert az utóbbi napokban egyszerre többen is szerettek volna segítséget kérni orvosi a rendelőben, és kénytelenek voltak az épületen kívül várakozni. Illetve az előzetes telefonos jelentkezés fontosságát azért is szeretném nyomatékosítani, mivel pénteken reggel azt a felsőbb utasítást kaptuk, hogy azokat a pácienseket nem fogadhatja a szakrendelés telefonhívás nélkül, akiknél nincsenek komolyabb tünetek – mondta el Kokotović doktornő.

- A pénteki csapadékos időjárás idején ígéretet kaptunk a hadsereg topolyai kaszárnyájának parancsnokától, hogy egy mobil sátrat bocsátanak az épület előtt vizsgálatra váró páciensek rendelkezésére. Ezzel kapcsolatban zajlanak az egyeztetések – tette hozzá a doktornő, aki felelős viselkedésre kérte a betegség tüneteit, a köhögést, a lázat, az íz, illat és érzékelés vesztését magukon észlelő polgárokat, hogy ne az általános orvostól vagy a tüdőosztályon kérjenek segítséget, hanem a Covid-rendelő ügyeletesétől, első lépésben telefonon keresztül.
A témával kapcsolatban Szatmári Adrián, Topolya község elnöke elmondta, hogy bár a község esetében is romlanak a mutatók, de még nem drasztikus a helyzet. Amennyiben ez a szám komolyabban megnövekedne, kénytelenek lesznek rendkívüli helyzetet kihirdetni. Az már biztos, hogy decemberben sem lesz megtartva Topolyán a havi vásár, a piacok viszont az egészségvédelmi előírásokkal összhangban továbbra is működnek. A Komgrad Kommunális Közvállalat fertőtleníti a köztereket a legforgalmasabb helyeken.