2024. március 28., csütörtök

Cserkészélet Gunarason

Jövő év elején hivatalosan is megalakul a gunarasi cserkészcsapat – A járványhelyzet miatt a cserkészek is online dolgoznak

Az idén két éve, hogy létrejött a gunarasi cserkészcsapat. Még mindig alakulófélben lévő csapatról van szó, mivel a hivatalos megalakulásról a cserkészszövetség közgyűlésének kell döntenie. Az idén a járványhelyzet sajnos azt is megakadályozta, hogy a csapat hivatalosan megalakuljon, de ettől függetlenül aktívak a tagjai, és folynak a foglalkozások. Gere Kitty, a csapat parancsnoka arról számolt be lapunknak, hogy különböző feltételeknek is meg kell felelni a megalakuláshoz.

– Létezik egy hivatalos próbaidő, s annak letelte után válik a csapat hivatalosan működő csapattá. A próbaidő mellett megfelelő létszámnak is kell lennie a csapatban. Mindez azt szolgálja, hogy stabilabban működjön a csapat. Mivel Gunarason még nem volt cserkészcsapat, ezért új számot fogunk kapni, ami 54-en felüli lesz. A csapat nevére három javaslatot kell tenni, s ezek közül választják az egyiket. Reméljük, hogy februárban, a következő közgyűlésen megkapjuk a hivatalos működési engedélyt, annál is inkább, mert 2018 szeptemberében volt az első toborzónk – számolt be a parancsnok.

A csapat jelenleg 11 cserkésszel működik. Ebből kilenc cserkész és kettő kiscserkész. Gere Kittytől megtudtuk, hogy az idén biztosan jelentkeztek volna többen is kiscserkésznek, de a helyzetre való tekintettel nem tartottak toborzót. Ehelyett inkább a meglévő csapat erősítésén munkálkodnak. Ez azért is fontos, mert jövőre hivatalosan megalakulnak és toborzót tartanak, és egy felkészült csapattal zökkenőmentesen megy a munka az újoncokkal. A munkára a járványhelyzet igencsak rányomta a bélyegét. Tavasszal az őrsi foglalkozásokról áttértek az online foglalkozásokra. Az enyhítés után ismét tartottak foglalkozásokat, de szigorúan csak szabadtéren. Szerveztek pl. kerékpártúrákat, majd az elmúlt időszakban szerveztek két adománygyűjtési akciót, a bajmoki Pál Gajódi Olivér javára. A két akció során összesen 42 ezer dinárt gyűjtöttek össze a beteg kisfiúnak – mondta el a parancsnok, majd azzal folytatta, hogy a járványhelyzet alakulása miatt ismét online foglalkozásokat fognak tartani. Az online oktatás során különböző játékokat tudnak játszani, és bizonyos tudásanyagot érdekes módon prezentálni. A cserkészszövetség is készített terveket különböző online foglalkozásokra.

Ami a gunarasi cserkészek terveit illeti, azok elsősorban a hivatalos bejegyzésre irányulnak, emellett azonban számos elképzelésük van. Többek között szeretnének részt venni az Össze-szövő Kárpát-medencei vetélkedőn. Ez nagy kihívás, de egyben nagy lehetőség is – mondta el a parancsnok, majd hozzáfűzte, hogy ez háromfordulós vetélkedő, amelyen online feladatokat kell megoldani. Emellett szeretnének tavaszi portyát tartani, valamint nyári tábort is. A cserkészeket szeretnék elküldeni őrsvezető képzésre, hogy tudjanak őrsi munkát vezetni – foglalta össze az elképzeléseket Gere Kitty.