2024. április 25., csütörtök

Rendkívüli helyzet és további szigorítások Szenttamáson

Tegnaptól Szenttamáson (is) rendkívüli a helyzet. Az erről szóló határozatot a községi törzskar 2020. november 19-én megtartott, rendkívüli ülésén hozta meg. Az intézkedésre azért volt szükség, mert rövid időn belül hivatalosan 87-re emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma a községben.

Az oktatási intézmények működnek, az iskolákban és az óvodákban továbbra is a tanév kezdetén meghozott intézkedések vannak érvényben, a gimnáziumban távoktatás folyik. A község területén tilos a nyilvános gyülekezés a beltéri, nyilvános helyiségekben és a szabadban – amikor egyszerre több mint 5 ember gyűlik össze, azzal, hogy a jelenlévők közötti távolságnak legalább 1,5 méternek kell lennie, illetve 4 m2-enként egy ember tartózkodhat. Kivételt képeznek a lakosság számára szolgáltatásokat nyújtó gazdasági egységek, valamint az állami szervekben és a közszolgáltatásban dolgozók. A község területén zárt területen/térben kötelező az arcmaszk viselése, ugyanakkor ajánlatos annak nyílt területen történő viselete is. Amennyiben közterületen, illetve az utcán nincs lehetőség a két személy közötti, legalább 1,5 méteres távolság betartására (az üzletek, a gyógyszertárak, az autóbusz-állomás stb. előtt), abban az esetben is kötelező az arcmaszk viselése. A továbbiakig este 21 óra és hajnali 5 óra között nem tarthatnak nyitva a vendéglátóhelyek, az éjszakai szórakozóhelyek, az üzletek, a fogadóirodák és egyéb, szolgáltatást nyújtó létesítmények. Kivételt képeznek a töltőállomások, ahol 21 óra után kizárólag üzemanyag vásárolható.

A törzskar csütörtöki ülésén elfogadásra került az a javaslat is, miszerint a piacokon az árusok és a vásárlók számára is kötelező az arcmaszk használata és a 1,5 méteres távolságtartás, továbbá egy asztalnál nem tartózkodhat öt vevőnél több.
A sportversenyek, edzések zárt helyiségben (csarnokban) történő megrendezése nézők nélkül a község területén (egyelőre) engedélyezett, azzal, hogy amennyiben az edzésen/versenyen a felelős személy (koronaellenőr) bárkinél egészségügyi problémát észlel, a résztvevőt azonnal köteles eltávolítani a helyiségből, és a Covid-rendelőbe utalni azokkal a személyekkel együtt, akik kapcsolatban voltak a sportolóval.
A rendkívüli helyzetre vonatkozó előírások betartását Szenttamás község kommunális felügyelősége ellenőrzi.