2024. március 29., péntek
MÉDIA 34.

PUBLIC ENEMY No.1

Az első számú közellenség-titulus megnyerve 2020-ban is!

A Public Enemy: What You Gonna Do When The Grid Goes Down c. 2020-as lemezéről lesz szó… Szeptember 24-én, a What You Gonna Do When The Grid Goes Down c. számot, 25-én pedig az Első Számú Közellenség (Public Enemy) teljes lemezének zeneanyagát tette közzé a YouTube-on a Channel Zero. Igaz, azóta a korongnak mindössze 71.905 megtekintése/meghallgatása volt ezen a médiumon, de ez is csak a zene és a szöveg igaz minőségéről tanúskodik… szinte minden más előadó rapje a Public Enemyjéhez képest még mindig trágya (a francia drazsé szó gyökerével rokon értelmű a trágya szavunk, olvastam Pomozi Péternél…) Innen ered hát a finomság neve… Hadd használjam már ebben az írásban fel, ha úgyis rap-albumról írok, épp ezt a a kifejezést.

Rendesen hozzák a formájukat, a két máris élő legendának számító MC, Chuck D és Flavour Flav, Terminator X DJ-jel… a címadó számtól a Merica Mirroron és a Fight The Power 2020-as remixén, valamint a Don’t Look At The Skyban, a Go At It erőteljes rapjéig, és húzós Rest In Beatsig, s az R.I.P Blackatig, egészen a lemezzáró Closing: I Am Blackig a megsemmisíthetetlen, bármikor (kötelezően!) megünnepelhető szuperhősök, Az örökös Első Számú Közellenség. Még egész kis fiatal, szinte gyerek voltam, amikor a röviden csak PE-nek nevezett együttes kiadta az első lemezét.

A Public Enemy Number Won különlegesen tetszik, ilyen forró rapet már 2017 óta várok, ugyanis akkor jelent meg a Prophets of Rage lemeze, a Living On A 110 c.számmal, és a legutóbbi-előtti PE (a már bevett Public Enemy röviden) Nothing Is Quick In The Desert c. lemeze. Iceberg The Enemy, Iceberg With The Enemy –  szólal meg még egy élő rap-legenda, Ice-T az egyik számban, a legelsőben pedig maga a „Funk”, őfelsége, a ma már nagyon idős George Clinton, minden fekete zene keresztatyja! A második számban B-Real és az egész Cypress Hill működik közre, ami szinte természetes, hisz a Prophets of Rage a PE, a Rage Against the Machine (RATM) és a Cypress Hill tagjaiból álló szuperkeménykötésű szupersztárcsapat… így mi sem természetesebb, mint egy újabb PE-Cypress együttműködés, az első, és eddig egyedüli lemezükkel, a The Party Is Overrel először 2017-ben jelentkeztek, és milliókat kaszáltak a koncertjeiken. A PE kemény társadalmi mondanivalóival az örök kedvencek körébe lépett, Chuck D, Carlton Douglas Ridenhour (1960-as létére) pedig élete hatodik évtizedében jár.