2024. március 29., péntek

Föld körüli pályára állt a Sentinel-6 amerikai-európai óceánfigyelő műhold

Föld körüli pályára állt a Sentinel-6 Michael Freilich műholdja szombaton; az európai-amerikai együttműködésben készült óceánfigyelő eszközt a SpaceX amerikai űrkutatási magánvállalat Falcon-9-es rakétájának segítségével indították útnak a kaliforniai Vandenberg légitámaszpontról.

A körülbelül 1300 kilométer magasban keringő műhold a tengerszint magasságát monitorozza majd, és legfontosabb felszerelése egy hihetetlenül pontos radaros magasságmérő. A fedélzetén található további eszközök azt fogják mérni, hogyan haladnak át a rádiójelek a légkörön, illetve az atmoszféra hőmérsékletéről és páratartalmáról szolgáltatnak információt.

A Sentinel-6 Michael Freilich segítségével az éghajlatváltozás hatásait és az El Ninóhoz hasonló éghajlati jelenségeket is vizsgálni lehet.

A korábban Sentinel-6A néven ismert műholdat az idei év elején Michael Freilichről, a NASA földtudományi igazgatóságának egykori vezetőjéről nevezték el.

A műhold ikertestvérét, a Sentinel-6B-t 2025-ben állítják majd Föld körüli pályára, hogy biztosítsák a tengerszint változásának 1992 óta folytonos dokumentációját.

Az űreszköz az Európai Unió, az Európai Űrügynökség (ESA), az európai műholdas meteorológiai szervezet (EUMETSAT) és amerikai partnerintézményeik (NASA, NOAA) együttműködésében valósul meg. Az EU és az Egyesült Államok közösen viseli a Sentinel-6A-t és a Sentinel-6B-t magában foglaló misszió 1,1 milliárd dolláros (több mint 333 milliárd forintos) költségét