2024. április 20., szombat

Kíváncsiskodás luxuskivitelben

Mintegy 5000 embert foglalkoztat majd a régió legnagyobb bevásárlóközpontja, amely a Száva folyó partján, 300 ezer négyzetméteren terül el. A Belgrade Galléria nevet viselő bevásárlóközpontban 300 üzlet, 50 étterem és egy 1700 férőhelyes mozi működik majd. A főváros legszebb helyszínén, luxuskörnyezetben, fantázianevekkel ellátott utcákban számos világmárka várja majd az érdeklődőket. A több kilométeres sétát ígérő shoppingtúrákat pedig elektromos limuzinok teszik élvezhetőbbé.

A reklám meggyőző, az élmény azonban felemás.

Igaz, hogy az elektromos limuzinokhoz sofőr is jár, mégis az utcák, sugárutak, terek, körutak nem olyan szélesek, hogy azon a gyalogosan vásárlók és az autózók is elférjenek. Még így is, amikor a vásárlók száma még nem érte el a kívánt mennyiséget, gyakran hallani a duda hangját az éppen a kirakatok előtt bámészkodók miatt.

Nagy hiányosság, hogy bár az üzletsoroknak utcanevet adtak, térkép azonban sehol sincs kifüggesztve. Nekem pedig még az is nehezítő körülmény volt, hogy az információs pultnál ülő fiatal lányoknak, nem elég, hogy egyenruhát viselnek, hanem még az arcformájuk, hajuk színe, frizurájuk, magasságuk is szinte azonos. Így a blokkok szerinti megjelölés többet segít abban, hogy az ember tudja, megtett-e már egy teljes kört. Persze azért létezik egy külön telefonos applikáció, ami elkalauzolja az embert, csak rá kell telepíteni az okostelefonunkra.

Egyelőre csupán néhány márkaüzlet, vegyeskereskedés, drogéria, könyvesbolt fogadja az érdeklődőket. Vagyis az üzlethelyiségek több, mint fele majd csak jövőre nyílik meg, illetve több étterem is kifüggesztette már, hogy majd, hamarosan megnyitja a konyháját, ám a bevásárlóközpont jelenleg inkább látványosság, mintsem vásárlási, szórakozási, vagy gasztronómiai élményt nyújtana.

A kíváncsiskodók akkor járnak a legjobban, ha autóval érkeznek. A Gazella-híd mellett található bevásárlóközpont megközelítése ugyanis elég nehézkes, hiszen minden tömegközlekedési eszköztől távolabb található. Elkerülhetetlen a séta. A szinte megrajzolt parkok látványának élményéből pedig levon, hogy a Belgrád víziváros építkezésén keresztül kell menni. Vagy az emelődaruk mellett, magas lemezfalak mellett halad el az ember, vagy ha a folyóparton szeretné megközelíteni valaki a regionális csodát, az építkezés mellett, biztonsági okokból kialakított alagúton kell áthaladnia. Igaz, az egész építkezés nyújt látnivalót, mert olyan építészeti megoldásokat láthat az ember, amire nem, vagy csak nagyon ritkán nyílik lehetősége, hiszen épül a főváros új szimbóluma, egy olyan üvegtorony, amelynek magassága meghaladja majd a Beograđanka, a helyiek számára tájékozódási pontként szolgáló eddigi legmagasabb épület magasságát. Ugyanakkor számos szabadtéri lehetőséget kínálnak a Száva partján kialakított parkok. Az pedig elvitathatatlan, hogy azok az éttermek, amelyek a folyópart mellett telepedtek meg, nagyon népszerűek lesznek, hiszen pazar a kilátás a Száva folyóra és a túloldalon található Újbelgrádra.

A belgrádi bevásárlóközpontok jegyzékének listája szerint 76 üzletközpont működik a fővárosban. Ezek között vannak kisebbek, nagyobbak, népszerűbbek és kevésbé látogatottak. Többségük szinte ugyanazokat az üzletláncokat foglalja magába, és a régió legnagyobb bevásárlóközpontja sem kínál eddig olyat, amit másik plázában nem lehet megtalálni. De majd jövőre, akkor már a legnagyobb divatházak is képviseltetik magukat!

Furcsa, kettős érzése van az embernek. Mondjuk örülhetnénk annak, hogy újabb munkahelyek létesültek, hatalmas üzem lesz az, amikor teljes kapacitással működik majd, és nyilván egyszer, talán már jövőre (ha nem csökken a vásárlóerő), hatalmas tömegeket nyel el. Most azonban nincs sem tömeg, sem szükség a tömeges jelenlétre a járványhelyzet miatt, ám valójában kiemelt kínálat sincs abban a hatalmas, üvegkupolás hodályban.