2024. április 20., szombat

Népi játékok az Ispiláng vetélkedőn

Az idén online zajlott a megmérettetés

A kupuszinai–bácskertesi József Attila Általános Iskola és az apatini Ábrahám Pál Egyesület szervezésében ebben az évben rendhagyó módon tartották meg az Ispiláng elnevezésű néprajzi vetélkedőt. A szervezők elmondták, semmiképpen nem szerették volna megszakítani a vetélkedő megrendezésének csak nem egy évtizedes hagyományát. A vírushelyzetre való tekintettel ebben az évben online formában, videók beküldésével zajlott a megmérettetés, amelynek döntővel egybekötött díjátadóját november 17-én tartották meg a József Attila Általános Iskolában. A néprajzi vetélkedő idei témája a népi játékok bemutatása volt.

A beérkezett pályamunkákat dr. Silling István nyelvjárás- és néprajzkutató, művelődéstörténész, nyugalmazott egyetemi tanár és Silling Nagyfejű Mária, nyugalmazott pedagógus bírálta el.

A zsűri a megosztott első helyezés díja mellett döntött. A gombosi József Attila Általános Iskola Gombvirág nevű csoportjának tagjai – Uzelac Katarina, Lengyel Loretta, Péity Boglárka, Kovács Trisztán, Garai Lukasz – első helyezést értek el, a Gyertek haza libuskáim című gyermekjáték bemutatásával. Felkészítőjük Siklósi Bogyó Mária tanítónő és Huszár Izabella magyartanár volt.

A másik első díjas csoport a kupuszinai József Attila Általános Iskola harmadikosaiból áll és a Tulipány nevet viseli. Produkciójuk a Körben áll egy kislányka című körjátékból, az Ementem én a pincébe című mondókából és az Ecc, pecc, kimehetsz című kiszámolóból állt. A csoport tagjai: Guzsvány Dóra, Siplika Zsuzsanna, Sóta István, Vezmár Lázár, Szilágyev Zalán, Ikić Nikolasz, Zsivu Teodor, Csorba Nándor. Felkészítőjük Turkál Marianna tanítónő volt, aki elmondása szerint sokat köszönhet a helyieknek, akik besegítettek a csoport felkészítésénél.

A nyertes csoportok tagjai értékes ajándékokban részesültek.

Az eseményt minikiállítás is kísérte, amely a veprődi és a kishegyesi népi múlt használati tárgyait mutatta be. Az összeállítást Turkál Marianna tanítónő készítette el.

A néprajzi vetélkedő létrejöttét a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság és a Rákóczi Szövetség bácskertesi helyi szervezete támogatta.