2024. április 19., péntek

Nyolcvanegy millióval kisebb a keret Topolyán

A lecsökkent bevételek nem okoznak fennakadást az intézmények működésében, a projektek lebonyolításában

Ötödik alkalommal ülésezett tegnap Topolya község képviselő-testülete a jelenlegi összetételben, a járványügyi intézkedéseket tiszteletben tartva ezúttal is a színházteremben. A 23 napirendi pont közül a jelen levő képviselők egy-egy tartózkodás, vagy ellenszavazat mellett valamennyit elfogadták, így az ülés gyakorlatilag kevesebb, mint egy óra alatt lebonyolódott.

Az egyik leglényegesebb téma a topolyai község 2020. évi költségvetésének harmadik alkalommal történő újraelosztása volt. Ezzel kapcsolatban Szatmári Adrián községi elnök elmondta, hogy a bevételkiesések miatt 81 millió dinárral csökkent Topolya büdzséje.
- A koronavírus okozta helyzet az élet számtalan területére kihatással van, így a mi községünkben is okozott fennakadásokat. Sajnos az előre elképzelt tervek egy részét nem tudjuk majd végrehajtani, vagy legalábbis nem olyan formában. Drasztikusan ugyan nem csökkentek a bevételeink, de azért egyértelműen érezhető a hatása. A községi képviselő-testület döntése alapján a községi költségvetést kénytelenek voltunk csökkenteni, így most 1 milliárd 815 millió dinárt tesz ki nettóban, de szerencsére a költségvetés egyik felhasználójának sem kerül veszélybe a működése. A koronavírus terjedését megállítandó védekezésre eddig közel 12 millió dinárt fordítottunk a költségvetés terhére – ismertette a községi elnök, mint ahogy azt is, hogy a költségvetés újra tervezésével igyekeztek úgy kalkulálni, hogy ne akassza meg a község fejlesztési projektumait, amelyeket a következő évre be szeretnének fejezni, mint ahogy az intézmények működését se terhelje.
- Továbbra is folytatódik az útiköltségek és az ösztöndíjak kifizetése, illetve a mezőgazdasági termelők számára előirányozott vissza nem térítendő pályázati eljárás sem kérdőjeleződik meg. Sőt, a költségvetés módosításával újabb projektumokat is el tudunk kezdeni, mint például a főkollektor kiépítése a kaszárnyától a szennyvíztisztítóig 2 km-en keresztül, vagy a szennyvízhálózatra vonatkozó bővítés tervdokumentációjának a kidolgozását is be tudtuk tervezni. További 2 millió dinárt választottunk ki a költségvetés módosításával a Diákotthon tűzvédelmi ajtóinak a beszerzésére. Várhatóan decemberben fejeződik be az épület műszaki átvétele. Ezen folyamat lezárulta után a tulajdonjogok átruházódnak a tartományra, hogy az épület fenntartása az oktatási minisztérium költségvetéséből oldódjon meg – hangsúlyozta Szatmári Adrián a költségvetésre vonatkozóan, majd elmondta azt is, hogy a legnagyobb összeget a fedett medence építésére elkülönített keretből tudták felszabadítani. Azért, mert a munkálatok egy részét a kivitelező a következő év folyamán tudja elvégezni az időjárási körülményeket figyelembe véve. Az ülésen szó volt arról is, hogy a Dr. Hadzsy János Egészségház alapítói jogait átvette a tartomány.
- Egy múlt évi vajdasági szintű tartományi képviselő-testületi döntés alapján mondtunk le az alapítói jogokról. A község az egészségház korábbi, magára vállalt tartozásait továbbra is fizeti, áprilisban esedékes az utolsó részlet törlesztése – hangsúlyozta Szatmári Adrián, az ülést követően az újságíróknak tett nyilatkozata alkalmából.

A tegnapi ülésen a képviselők szavaztak még több területen tevékenykedő bizottság elnökének és tajgainak a megválasztásáról, így egyebek mellett az adminisztratív és mandátumvizsgáló-, a választási és kinevezési-, a jogszabályügyi és közigazgatási-, a költségvetési, pénzügyi, társadalmi-gazdasági, valamint a korrupcióellenes bizottság elnökének és tagjainak a megválasztásáról is. Végzésjavaslat született Bojana Ivković, Topolya Község Idegenforgalmi Szervezete igazgatóhelyettesének a felmentéséről, illetve ugyanerre a posztra Marina Krsmanović kinevezéséről. Megbízatása lejárta után felmentették a topolyai Mezőgazdasági Iskola iskolaszéki tagját, Ozorák Erikát, és ugyanarra a pozícióra Mirsad Nalićot nevezték ki. Az ülés ezúttal a képviselő-testület elnöke, Saša Srdić számára írásban is átadott képviselői kérdés nélkül fejeződött be.

Csütörtökön 9 fertőzött 

 Mivel a fertőzöttek száma jelentősen megugrott Vajdaságban, ezért Topolya Község Válságtörzse két alkalommal is ülésezett az elmúlt napokban. A témával kapcsolatban Szatmári Adrián községi elnök elmondta, hogy ugyan Topolyán is romlanak a mutatók, de még nem drasztikus a helyzet. Csütörtökön 9, orvosilag igazolt, koronavírussal fertőzött egyén volt a nyilvántartásban Topolya községben, közülük hárman szorulnak kórházi ellátásra. Amennyiben ez a szám jelentősen növekedni fog, akkor kénytelenek lesznek rendkívüli állapotot kihirdetni, ami az egészségvédelmi előírások további szigorításait vonhatja magával. Az már most biztos, hogy decemberben sem lesz megtartva Topolyán a kirakodóvásár, a piacok viszont az egészségvédelmi előírásokkal összhangban továbbra is működnek. A Komgrad Kommunális Közvállalat fertőtleníti a köztereket a legforgalmasabb helyeken.