2024. április 18., csütörtök

Új lakások előnyben

Mérséklődött a kereslet a kertes házak iránt

Nyár elején, a rendkívüli állapot megszűnte után, arról számoltunk be, hogy hirtelen és váratlanul felpörgött az ingatlanpiac, és a kijárási tilalom hatására megnőtt a kereslet a kertes házak iránt. Vajon még mindig ez a tendencia? Ezt a kérdést Szügyi Rezső ingatlanközvetítővel jártuk körbe.

A szakember elmondta, hogy a nyár elején valóban tapasztalható volt egy házvásárlási lendület. Ekkor az árak is enyhe emelkedésnek indultak, de ez a lendület aláhagyott. Szavai szerint a lakáspiacot behatárolja az a tény, hogy a vásárlóknak továbbra is korlátozottak az anyagi lehetőségeik. Megspórolt pénzük nincs. A lakáspiacot a lakáshitelek mozgatják. Szügyi Rezső azonban hozzátette, hogy a házak iránt továbbra is van érdeklődés.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

– Olyan házakra van kereslet, amelyek már lakhatóak, beköltözésre való állapotban vannak, és nem kell őket felújítani. A vásárlók hajlandóak többet fizetni egy olyan házért, amely nem igényel további befektetést. Ilyen házból viszont nagyon kevés van. Ha valaki felújította a házát, akkor azt nem azért újította fel, hogy eladja. Az eladásra váró házakra az a jellemző, hogy felújításra szorulnak. A felújításhoz viszont nehéz mestereket találni. Emellett az is szempont, hogy egy ház felújításához lényegesebben nagyobb összeg szükséges, mint egy régi lakás felújításához – magyarázta Szügyi Rezső.

A házak iránt a nyár eleje óta mérséklődött a kereslet. De mi a helyzet a lakásokkal? A szakember erre a kérdésre a következőt válaszolta:

– Az új lakások forgalma töretlen. A régi lakások iránti viszont a kereslet mérsékelt, azért mert egy új lakás nem igényel további befektetést. Nem kell hívni a mestereket. Nem szorul javításra. Ez azért is fontos szempont, mert, ahogy már a házaknál említettem, mesterekből hiány van. Egy új lakás négyzetméterének ára 900 euró körül mozog. Az ár természetesen függ a lakás elhelyezkedésétől. Ennek függvényében a lakás négyzetméterének ára meghaladhatja az 1000 eurót is, de ezek már kész lakások, nem elővételben, hanem kész állapotban kerülnek forgalmazásra. Elővételben az új lakások ára is valamivel alacsonyabb. A vevőkör vegyes, fiatalok és idősek egyaránt vesznek lakást – mondta Szügyi Rezső.

A fentiekhez hozzátette, hogy a koronavírus-járvány előtt az volt a jellemző, hogy az idősebbek eladták kertes házukat és lakásba költöztek. Koruknál fogva már nem tudták karban tartani házukat és kertjüket, ezért túladtak rajtuk, és lakásba költöztek. A járvány ezt a tendenciát megtörte. A kijárási tilalom hatására sokan döntöttek úgy, hogy mégsem adnak túl házukon. Ennek ellenére Szügyi Rezső szerint a lakásvásárlás továbbra is népszerű.