2024. április 23., kedd

Mesterségem címere

Európai Szakképzési Hét az adai Műszaki Iskolában

Az Európai Szakképzési Hetet az Európai Bizottság szervezi meg immár ötödik éve azzal a céllal, hogy a szakképzést, a szakiskolákat népszerűsítse Európa-szerte. Az adai Műszaki Iskola igazgatónője, Gilice Hilda elmondta, hogy az adai Műszaki Iskola tavaly kapcsolódott be először ebbe a programba.
– Ehhez hozzátartozik, hogy az elmúlt évben kollégánkat, Karácsonyi József tanár urat Európa második legjobb szakképző tanárává választották. Az idén november 9. és 13. között volt a szakképzés hete, de mi ennek szenteljük az egész novemberi hónapot. Iskolánknak van tv-stúdiója, és működik a multimédia-szakkör, így megvalósíthatjuk azokat az elképzeléseket, amelyeket előirányoztunk – magyarázta Gilice Hilda.
Az igazgatónő elmondta, hogy a szakképzést népszerűsítő program keretében egyebek között olyan kisfilmeket készítenek, amelyek bemutatják azokat a szakmákat, amelyeket az iskola kínál. Egy prezentációval pedig a sikeres pályaválasztáshoz szeretnének segítséget nyújtani, hogy a tanulók a saját képességeik ismeretében ki tudják választani, melyek a számukra legmegfelelőbb oktatási profilok. Interjú is készült egy helyi vállalkozóval, Csonka Attilával, akinek mindkét fia a Műszaki Iskola tanulója. Az interjúban elmondja, hogy miért fontos az általános építőipari munkák kivitelezője szakma, mi mindent tanulnak meg a három év során a tanulók, és azt is, hol tudnak majd elhelyezkedni, szakmailag fejlődni.
Az igazgató hangsúlyozta, hogy minőségi szakembereket képeznek, és fontos számukra, hogy minél többen válasszák a szakképzést.
– Lényeges, hogy valakinek szakma legyen a kezében, egy szakterület avatott ismerője legyen. Igyekszünk a nálunk tanulható szakmákat és azok profitját bemutatni, elmondani, hogy miért éri meg szakembernek lenni. Ha jobban belegondolunk, a háztartásban szembesülhetünk legjobban a szakemberhiánnyal, gondolok itt a villanyszerelőkre, kőművesekre, vízvezeték-szerelőkre. Az általános építőipari munkák kivitelezője mellett mechatronikai technikus, számítógépek elektrotechnikusa, számjegyvezérlésű gépek technikusa (CNC-technikus) és fémmegmunkálógép-kezelő szakunk is van. Tanulóink nagy része továbbtanul, ám akik nem ezt az utat választják, azok azonnal el tudnak helyezkedni a munkaerőpiacon – hangsúlyozta Gilice Hilda