2024. március 29., péntek

Jövőre kezdik kiépíteni a vajdasági gyorsforgalmi utat

A tranzitforgalom elkerüli majd Szenttamás lakott területét

A magyar és a román határt összekötő gyorsforgalmi út építéséről tárgyalt Tomislav Momirović, építészeti, közlekedési és közműfejlesztési miniszter Zomborban több vajdasági község, közöttük Szenttamás polgármesterével is. Az új út Béregtől indulna Nyugat-Bácskán, Dél-Bácskán, Közép-Bánáton és Észak-Bánságon át egészen Nakófalváig. Így Zomboron, Kúlán, Verbászon és Szenttamáson keresztül is el lehetne jutni Óbecse, Törökbecse és Nagykikinda községekbe, valamint a román határhoz is.

− A Vajdaságot átszelő új útnak mind a gazdasági, mind infrastrukturális szempontból óriási jelentősége lesz. Az illetékes minisztérium felismerte, hogy Zombor, Nagykikinda és más, a tervezett útvonalon található városok gazdasági fejlődése veszélyeztetett, hiszen távol esnek az Európát összekötő utaktól, ezért szükséges az új út kiépítésére. Nagy politikai aktivitással, a köztársasági elnök személyes kezdeményezésére megszülett a döntés, és a költségvetésbe is beterveztük. Jelenleg úgy áll, hogy jövőre elkezdődhet a gyorsforgalmi út kiépítése, ami jelenleg a Zombor–Nagykikinda nevet viseli, hiszen összeköti őket – nyilatkozta Tomislav Momirović.

− A beruházás, amelynek egy része önkormányzatunk területén valósul meg, országos jelentőségű, mivel Vajdaság kap egy gyorsforgalmi utat, amely összeköt két olyan országot (Magyarországot és Romániát), amellyel Szerbia határos, és ezáltal lehetővé válik a különböző áru és szolgáltatások gyorsabb és könnyebb áramlása, valamint felgyorsul a városok közötti közlekedési kommunikáció is. Szenttamás község szempontjából az egész beruházás különösen jelentős, hiszen a tranzitforgalom elkerüli a lakott területet, ezáltal pedig javulnak a közlekedésbiztonsági feltételek a településen. A munkálatok kezdetét az építészeti, közlekedési és közműfejlesztési miniszter a jövő év végére jelentette be, ennek tekintetében azoknak a városoknak és önkormányzatoknak, amelyek közelében ez az út halad, nagyon fontos szerep jut a közigazgatási folyamat felgyorsításában, hogy a projektum a lehető leghamarabb megvalósulhasson – mondta a zombori találkozót követően Radivoj Debeljački, Szenttamás polgármestere.

A jövő évi köztársasági költségvetésben az említett út kiépítésére 100 millió eurót láttak elő, a munkálatok kezdete pedig 2021 szeptemberében várható. Ha minden a tervezett ütemben halad, az említett gyorsforglami út 2,5 év alatt elkészül.