2024. április 19., péntek
KREATÍV PERCEK

Nappali-ebédlő kis lakásban

Segít a lakberendező

Mielőtt hozzáfogna otthona, irodája, egyszóval környezete megtervezéséhez, kérje ki lakberendezőnk tanácsát! Olyan ötleteket és megoldásokat kaphat tőle új rovatunkban, amelyeket csak tapasztalt szem lát. Még akkor is, ha csak kisebb átalakítást tervez, stílust vagy bútort szeretne váltani, és kissé elbizonytalanodott a hatalmas kínálat láttán, vagy netán nem is tudja, hogyan fogjon hozzá.

„Szeretném kikérni a véleményét, egy nappali-ebédlő berendezéséről. Egy kisebb méretű helyiségről van szó, amelyben két személy él. A konyha be van rendezve, a hűtő sajnos maradna a helyén, és itt a sarokgarnitúra is. A nappaliban szeretnék egy tárolószekrényt a ruháknak és egyéb dolgoknak, amely egyszerre legyen mutatós és hasznos is. Jó lenne egy íróasztalt is beszorítani. Tudom, a helyiség kicsi, ezért szeretném, hogy praktikus legyen. Előre is köszönöm a válaszát.”

Nagyon nehéz a kis lakások észszerű berendezése, pontosan amiatt, mert szeretnénk, hogy minden funkciónak megfeleljen. Ebben az adott lakásban a megérkezés helyszíne a konyhával van egyben, valamint ebben a helyiségben található a nappali és az étkező is. A helyiségnek több funkciót kell betöltenie.

Figyelembe véve a kívánságokat, mégiscsak egy légtérről van szó, amely nem is mondható nagy helyiségnek, emiatt kompromisszumra kell törekednünk.

Az elmondottak függvényében azt javasolom, hogy az étkezőasztal kerüljön az ablak alá. Mivel két fő lakik a lakásban, akkor elegendő, ha közvetlenül az ablak alá toljuk, így megtartjuk a helyiségben a teret. Amikor vendégeket fogadunk, akkor pedig plusz székeket helyezhetünk el.

Levélírónk szeretne egy szekrényt is, amelyben sok minden elfér. Ezért a konyha falát, ha van rá mód, kicsit meghosszabbítanám, és arra az oldalra tenném a kanapét, noha látom, hogy a meglévő kanapé sarokgarnitúra, amelyet ellenkező oldalúra, vagy egyszerű egy oldalú kanapéra cserélném le. A szemben lévő falra tenném a tárolószekrényt, melynek középső részében kívánság szerint elhelyezhető a tévékészülék is.

Az íróasztalt már nem zsúfolnám be, az étkezőasztalt használnám erre a célra, amennyiben nem mindennapos otthoni munkáról van szó.

***

Ha lakberendezéssel kapcsolatos kérdésük van, kérdezzenek, és a lap hasábjain megválaszolom. Levelüket a szerkesztőség címére küldjék postán (Magyar Szó, 21000 Novi Sad, Vojvode Mišića 1.) vagy e-mailben (tarka@magyarszo.rs). A borítékra írják rá: Segít a lakberendező.