2024. április 24., szerda
OLVASNIVALÓ

Csöbörből vödörbe

Novemberi Filmbemutatók

Az ember tervez, Isten végez – írtam a múlt havi rovatunkban annak apropóján, hogy október elején még úgy tűnt, hogy ez a fránya járvány lecseng, és az év végére talán a mozik, így a vadiúj filmek bemutatása is visszatér a normális kerékvágásba. Ehelyett Európa legtöbb országa ismét bezárkózott, ennek következtében a filmszínházak jó részére is ismét lakat került, ezért e hónapban is többnyire az internetes tartalomszolgáltatók filmjeit nézve elégíthetjük ki filmkedvelői szükségleteinket.

A huszadik század legnagyobb filmdívája, Sophia Loren tér vissza a Netflixen bemutatásra kerülő La vita davanti a sé című olasz filmdrámában. A 86 éves színésznő egy holokauszttúlélőt alakít, akit az utcán kirabol egy szenegáli fiú, akit végül bocsánatkérésre sarkall, később szoros barátságot kötnek egymással, az ő kapcsolatuk kialakulására épül az egész történet.

November 12-én kezdik el vetíteni a magyarországi mozik Nagy Viktor Oszkár Becsúszó szerelem című romantikus vígjátékát Ötvös András, Gombó Viola Lotti és Thuróczy Szabolcs főszereplésével. A film főhőse Gyula, az elkötelezett fociultra, aki feleségével, Mariannal gyereket szeretne. Miután kiderül, hogy a férfi meddő és az örökbefogadás lehetősége is elszáll, Mariann utolsó esélyként megállapodik egy roma lánnyal, Lüszivel, hogy a hamarosan születendő gyermekét magukhoz veszik. A terv mindannyiuk életét fenekestül forgatja fel. Gyulának ettől fogva folyamatosan trükköznie kell, hogy ne bukjon le a rasszista focirajongó barátai előtt, a magánélete pedig további nem várt fordulatokat tartogat számára: Ámor nyilai a legváratlanabb helyről találnak a szívébe, humoros helyzetek és erkölcsi dilemmák sora elé állítva hősünket.

Egy hétre rá Felméri Cecília Spirál című filmjét is megnézhetjük Borbély Alexandra, Bogdan Dumitrache és Kiss Diána Magdolna főszereplésével. A cselekményben egy férfi és két nő különös háromszögtörténete bontakozik ki egy tóparti házban. A titokzatos módon eltűnt apáról a fiúra hagyományozott horgásztó távol esik a várostól, egy elszigetelt, varázslatos világ. Halak, madarak, vadállatok békésnek tűnő otthona. A felszín alatt azonban titkok lappanganak, és az évszakok körforgásával együtt a horgásztavat gondozó férfi és két nő baljós története is beteljesedik. Lélektani krimi az elengedésről, az ismétlődő kapcsolatokról, a konfliktusokról és a szembenézés nehézségeiről.

A novemberi hónapot Ron Howard Vidéki ballada az amerikai álomról (Hillbilly Elegy) című Netflixre készült filmdrámája zárja Glenn Close-val Amy Adamsszal és Gabriel Bassóval a főszerepben. A történetben a fiatal J. D. haza kényszerül utazni Ohióba egy nem várt családi ügy miatt. A neves Yale egyetemen jogot hallgató srác szembe kell hogy nézzen egy több generáción átívelő problémaheggyel, amit úgy tűnik, nem sikerült maga mögött hagynia. Függőséggel küzdő anyja (Amy Adams) és erőskezű, makacs nagyanyja (Glenn Close) kiegyensúlyozatlan kapcsolatának tűzvonalán J. D. már gyerekkora óta egyensúlyoz. S most szembe kell néznie családjának összes bajával, múltjával és jövőjével, és persze saját érzéseivel.