2024. április 25., csütörtök

Légy a művészettel a Matica srpska Galériában

A címben említett mottó jegyében kezdte meg az idei tevékenységét a Matica srpska Galéria jeles székvárosi művelődési intézményünk. Ily módon kívánva hangsúlyozni törekvését, hogy a művészeti alkotások, amelyeket őriz, szeretné, ha azok az emberek mindennapi életének részévé válnának.

Tekintettel a körülményekre, amelyek befolyásolják ennek az évnek a terveit, a szervezők a lehetőségek függvényében valósítják meg a tervezett programokat. Pillanatnyilag ugyan a barátkozáshoz és kommunikációhoz szükséges valós tér leszűkült, a Matica srpska Galériába látogatók azonban a művészettel tölthetnek el bizonyos időt.

Élvezd

A Matica srpska Galéria állandó tárlata, a Nagy formátumú képek – a korszakok bizonyságai (Slike velikih formatasvedočanstva epoha) a látogatót a szerb képzőművészet világába tett utazásra invitálja. Az érdeklődő megtekintheti az ikonfestők első 17. századbeli munkáitól kezdve a kiállított alkotásokat a 20. századi modern festők munkájáig. Az utóbbi művészek felülvizsgálták és megkérdőjelezték a kép jelentését. A századokon átívelő utazás, az ismert szerb művészek alkotásainak megtekintése során a látogató sok mindent megtud, amiről eddig nem hallott, olvasott a szerb művészetről.

A Matica srpska Galériába látogató Dragiša Brašovan Ajándékgyűjteményében a képzőművészeti alkotások mellett megtekintheti azokat a tükröket, vitrineket, komódokat gyertyatartókat, csillárokat és más egyedi iparművészeti munkákat, amelyeket maga az építész, Dragiša Brašovan elkötelezetten gyűjtött, sőt ezek az életterének részét képezték.

Új tapasztalatok jegyében

Hogy a látogatás emlékezetes maradjon, a szervezők egyedülálló helyiséget alakítottak ki a Matica srpska Galéria állandó kiállítása keretében, ahol az érdeklődő a művészet, hang, helyiség és fény összhatásában egyedül elidőzhet a különféle művészeti alkotások előtt, és azokat sajátosan, személyesen megélheti.

Novembertől a Matica srpska Galéria társult a Belgrádi Filharmónia Mindenütt zene című akciójához, így a klasszikus zene otthonává vált. Hogy a képtárba látogatók a művészi alkotások élvezetének tapasztalatát gazdagítsák, a múzeumi csöndet a klasszikus zene világhírű komponistáinak  dallamai váltották fel.

Családi kaland

Az új edukatív program, Az én városom. Újvidéki művészmesék (Мој Grad. Novosadske umetničke priče) keretében a gyerekekkel érkező szülők, nagyszülők családi vezetőt igényelhetnek. Így szerepjátékok, érdekes feladatok segítségével lehetőségük van megismerni Újvidék történeti hagyatékát, és megnézni a galéria állandó tárlatának művészi alkotásait.

Minden szombaton kreatív műhelymunkák várják a legfiatalabb látogatókat, hogy kutassák a művészekről és alkotásaikról az izgalmas történeteket. A szervezők e-mailben elküldik a szülőknek a szombati foglalkozásokra vonatkozó kreatív utasításokat.

Az érdeklődő polgárok kényelmes, meleg otthonukból élvezhetik a Franciaország ihletésében c. sorozat videóanyagát. A Szerbiai Francia Intézettel együttműködve valósult meg a hazai muzeológusok munkája: kétperces videók a neves szerb művészekről, akik Franciaországban éltek és alkottak. Így kerültek a Matica srpska Galériából a digitális világba a történetek Bogdan Šuputról, Sava Šumanovićról, Kosta Hakmanról és Peđa Milosavljevićról. Ezek az anyagok elérhetők minden érdeklődő számára a Szerbiai Francia Intézet és a Matica srpska Galéria YouTube-csatornáján.

Tegyük színesebbé mindennapjainkat a művészet színeivel, gondolataival és hanganyagjaival, amelyek tőlünk egy lépésnyire élnek vagy karnyújtásnyira vannak. Tehát legyünk a művészettel! Bővebb tájékoztatót egy-egy tárlatról a www.galerijamaticesrpske.rs honlapon olvashatunk.