2024. március 28., csütörtök

Egy szokatlan év impozáns hozadéka

Politikai szervezettségében erősödött meg jelentős mértékben az idén a vajdasági magyar közösség – Korábban nem látott bizalomrendszer épült fel a szerb–magyar viszonyokban
Pásztor István (Ótos András felvétele)

Pásztor István (Ótos András felvétele)

Hosszú ideig tartottak a koalíciós tárgyalások a Szerb Haladó Párt és a Vajdasági Magyar Szövetség között, ez azonban nem azt jelentette, hogy a legerősebb szerbiai politikai szervezet nem lett volna elég nyitott a magyar pártból érkező javaslatok elfogadására: az aláírt koalíciós megállapodás végül is teljes egészében a VMSZ javaslatain alapszik, az eredeti szöveghez képest csupán két apró módosítást kellett azon elvégezni. Pásztor István, a párt elnöke szerint ez meglehetősen nagy dolognak számít és üzenet is egyben arról, hogy a VMSZ megbízható partnernek számít, amit természetesen a választási eredmények is alátámasztottak.

OLVASSA HÉTVÉGI LAPSZÁMUNKAT!

Milyen elvárasokkal áll a Vajdasági Magyar Szövetség a következő mandátumhoz most, hogy ismeretes a köztársasági és a tartomanyi kormány összetétele is?

Rendeződhet-e Vajdaság finanszírozása?

Milyen esély van a külhoni magyarság támogatására a magyarországi választásokat követően?

Többek között ezekre a kérdésekre adott választ lapunknak Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség vezetője, a vajdasági képviselőház elnöke.

A beszélgetés teljes terjedelmében IDE KATTINTVA olvasható.