2024. március 29., péntek

Elfogadta a kormány a 2021. évi költségvetés javaslatát

A büdzsé javaslatában meghatározott előirányzatok szerint a bevétel 1.336,3 milliárd dinár lesz, ami 45 milliárd dináros növekedés a 2020-ra becsült bevételekhez képest. A jövő évi kiadások összege a javaslat értelmében 1.514,8 milliárd dinár – közölték a köztársasági kormány ülését követően. A tervezett költségvetési hiány jövőre a bruttó társadalmi termék (GDP) 3 százaléka lesz, az államadósság pedig általános állami szinten csökken, és az év végéig 58,7 százalékon marad.

A büdzséjavaslat előirányozza a nyugdíjak svájci modell szerinti 5,9 százalékos növelését, a minimálbér 6,6 százalékos emelését, továbbá az egészségügyi dolgozók bérének 5 és a közszférában állandó jelleggel foglalkoztatottak fizetésének 3,5 százalékos növelését, azzal, hogy 2021. április 1-jétől utóbbiak járandóságát is 5 százalékkal emelik. 2021-ben tovább csökkentik a bérterheket. Január 1-jétől 16.300 dinárról 18.300 dinárra növekszik a bruttó keresetek megadóztatás alá nem kerülő része. A kapitális kiadásokra szánt összeg 273,9 milliárd dinár, ami az államháztartási összkiadások 18,08 százaléka.

A büdzséjavaslat elfogadása kapcsán a kormány közölte: a koronavírus-járvány következményeinek enyhítésére szolgáló idei intézkedéscsomaggal megteremtették a gazdaság jövő évi gyorsabb felépülésének, dinamikusabb bővülésének feltételeit, és ez hatással lesz a közvetlen külföldi beruházások gyorsabb növekedésére, amivel 2021-ben sikerül lefedni a hiányt.

Siniša Mali pénzügyminiszter a héten azt mondta, hogy a 2021. évi költségvetés az eddigi legnagyobb globális válság miatt a kulcsfontosságú büdzsék közé tartozik, és hogy jövőre növekedni fog a GDP, a költségvetési hiányt pedig ellenőrzés alatt tartják. „A makrogazdasági ellenőrzés teljes, és a maastrichti kritériumok alapján történik” – hangsúlyozta Mali.