2024. április 23., kedd

Fejlesztések a topolyai Mezőgazdasági Iskolában

A járvány nem szokványos kihívást jelent az oktatás megszervezése terén. A topolyai Mezőgazdasági Iskolában eddig sikerült megvalósítani az előirányozott oktatási programot. Ebben az évben is sikeresen pályáztak hazai és anyaországi források elnyerésére.

Tóth Tibor, az iskola igazgatója elmondta, hogy az oktatás már a tavaszi időszakban bevált kombinát módszer szerint folyik ebben az oktatási intézményben. Csaknem 500 tanuló tanul a Mezőgazdasági Iskolában a három- és négyéves szakokon. Azokban az osztályokban, amelyekben a tanulók létszáma meghaladja a tizenötöt, két részre osztották az osztályt, és a járványügyi előírások betartásával zajlik a munka. Az előírások szerint iskolába érkezéskor kötelező a végtagok fertőtlenítése, valamint kötelező a maszk viselése is az iskola területén. Kivételt képez, amikor az iskolai órán a tanuló társaitól megfelelő távolságra egy helyben ül, és nem beszél. Az igazgató azt is elmondta, hogy egyelőre a tangazdaságon is sikeresen zajlik a gyakorlati oktatás, noha ez is külön kihívás a járványügyi előírások betartása miatt.

A Mezőgazdasági Iskola az idén is számos sikeres pályázaton vett részt. Ennek köszönhetően tartományi forrásokból 28 millió dinárt sikerült biztosítani a diákotthon felszerelésére. Így a felszereléshez szükséges eszközöket már 90 százalékban sikerült biztosítani, a fennmaradó tíz százalékot pedig az önkormányzat fogja állni. Az erre vonatkozó közbeszerzési eljárást már el is indították. Elmondta még, hogy mint ismeretes, 2019 szeptemberében vihar rongálta meg az iskola sportcsarnokának ballonszerkezetét, amely emiatt felújításra szorult. A tartományi titkárságtól 5 millió dinárt, az önkormányzattól pedig 1 milliót sikerült biztosítani a felújításra. Ebből a pénzből az elektromos hálózatot is helyreállították. A sportcsarnok elkészült, de a járványügyi előírások miatt sajnos egyelőre nem tudják használni. Az idei tanév eddig eltelt időszakában – a jó időnek köszönhetően – a testnevelési órákat a szabadban tartották meg. Az oktatási intézményben megvalósult egy konferenciateremnek a kialakítása is, a Magyar Nemzeti Tanács és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával. A korszerű konferenciaterem felszerelését szintén az MNT-nek köszönhetően sikerült megvalósítani. A tartományi mezőgazdasági titkárságnál is sikeresen pályáztak, így a tangazdaság gépállománya egy új, korszerű traktorral gazdagodott. Már folynak az egyeztetések a mezőgazdasági titkársággal a tavaszra esedékes pályázati kiírásokon való részvétellel kapcsolatban is – ismertette az igazgató, és végül azt is elmondta, hogy a 2001-ben bejegyzett, mindenekelőtt a topolyai községben magyar nyelven folyó oktatás fejlesztése, valamint a magyarul oktatók szakmai továbbképzésének elősegítése céljából alapított Csabai Károly Pedagógus Egyesület sikeresen pályázott informatikai eszközökre. A Mezőgazdasági Iskolával a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nél történt közös, iskolafejlesztést célzó sikeres pályázaton nyert 500 000 forint támogatásból a többi között két laptopot, valamint kivetítőt és nyomtatót is vásároltak.

Az egyesületbe a község területén dolgozó pedagógusok, tanárok tömörülnek. A magyar nyelven folyó oktatás ápolása és fejlesztése, valamint a magyarul oktatók szakmai továbbképzésének elősegítése mellett az egyesület tevékenysége mindenekelőtt kiterjed tagsága számára a hazai és a külföldi pedagógiai szakirodalom követési és biztosítási lehetőségeire is. A magyar nyelven oktatók életszínvonalának fejlesztését és az oktatás színvonalának növelését szorgalmazza, ezenkívül kész pénzügyi segítséget nyújtani a rászoruló tanulóknak és pedagógusoknak, illetve megjutalmazni a kimagasló munkasikereket felmutató oktatókat és tanulókat.