2024. április 19., péntek

Beruházásokkal terveznek költségeket csökkenteni

Ha bő két év múlva bezár Óbecsén a Botra szeméttelep, a regionális hulladéklerakóba történő szemétszállítás nagy kiadással jár majd

A tervek szerint bő két év múlva lakat kerül az óbecsei Botra szeméttelepre, akkortól a nagykikindai regionális hulladéklerakóra kell majd szállítani a szemetet.

A Botrán újrahasznosító központot alakítanak ki (Fehér Rózsa felvétele)

A Botrán újrahasznosító központot alakítanak ki (Fehér Rózsa felvétele)

A várható bezárás ellenére a Tisza mente-Óbecse Kommunális Szolgáltató Kft. mostanában több beruházásra is költött: műhely épült a gépek karbantartására, új csarnokban válogatják és préselik a szemetet, december elején pedig érkezik a vállalatba egy új szemétszállító teherautó is, melynek értéke 18,5 millió dinár.

A becslések szerint a község területéről évente 20 ezer tonna szemetet szállítanak a Botrára. Ha majd Nagykikindára kell vinni ezt a hulladékot, az évente akár félmillió euróba is belekerülhet – ez azt jelenti, hogy nem csak a szolgáltató költségei, de a szemétdíj is emelkedni fog. Fejes Zoltán igazgató szerint az újítások bevezetésével – az újrahasznosítható szemét szétválogatásával, préselésével, bálázásával – azt szeretné elérni a vállalat, hogy a bezárás után a regionális hulladéklerakóra történő szállítás és tárolás minél kevesebbe kerüljön.

Szétválogatott alumíniumpalackok (Fehér Rózsa felvétele)

Szétválogatott alumíniumpalackok (Fehér Rózsa felvétele)

Nemrégiben a Botra körül 400 facsemetét is elültettek, ezzel egy 10 méter szélességű szélvédett övezet lesz a szeméttelep mellett. A fásítási akciót Mileševo és Drea településekre is kiterjesztették, ahol 50 új facsemete került a földbe. A Tisza mente 225 ültetvényt saját költségén biztosított, és ugyanennyit adományozott nekik a szabadkai Goranski rasadnik kertészet is.

A Tisza mente-Óbecse Kommunális Szolgáltató Kft. az éves szinten csaknem 1600 tonna építési törmeléknek és a szemétnek több mint 40 százalékát kitevő biohulladék újrahasznosítását is szeretné megoldani a közeljövőben. Az ezek megvalósításához szükséges egymillió eurót az elkövetkező öt évben pályázati támogatásokból és adományokból reméli megszerezni a vállalat.